Acasă Știri LEVITAȚIA ACUSTICĂ FOLOSITĂ PENTRU A CONSTRUI STRUCTURI COMPLEXE ÎN AER

LEVITAȚIA ACUSTICĂ FOLOSITĂ PENTRU A CONSTRUI STRUCTURI COMPLEXE ÎN AER

109
0
(c) UPNA/NUP-Public University of Navarre

Undele sonore sculptate cu precizie au fost folosite pentru levitația unor componente și picături mici de adeziv cu priză rapidă, pentru a construi treptat structuri complexe în aer. Abordarea poate avea aplicații practice în domeniul ingineriei și medicinei.

Asier Marzo și colegii săi din cadrul Universității Publice din Navarra, Spania, au dezvoltat un sistem numit LeviPrint, care folosește un braț robotizat, cu scopul de a crea unde sonore foarte specifice. Mișcarea brațului și capacitatea de realizare a levitației acustică înseamnă că este posibilă transportarea componentelor pentru a asambla un obiect, fără a atinge piesele.

Prin sculptarea undelor sonore, sistemul este capabilă să leviteze, să rotească și să miște picături de adeziv sau rășină și bețișoare mici, iar prin combinarea acestora, se poate crea structuri complexe. Adezivul este fixat aproape instant, folosind un fascicul de lumină ultravioletă. Picăturile mici de rășină pot fi, de asemenea, adăugate la piese și fixate în același mod, permițând dispozitivului să funcționeze într-un mod similar cu cel al unei imprimante 3D.

Echipa de cercetători susține faptul că această abordare oferă numeroase avantaje față de imprimarea 3D: poate fi folosită o gamă largă de materiale și poate manipula lichide, pulberi și substanțe fierbinți sau periculoase.

Prototipul funcționează cu unde sonore de 40 de kiloherți șicele mai mari piese, folosite cu succes până în prezent, au fost bețe de lemn de balsa lungi de 8 centimetri.

Marzo susține că vor fi dezvoltate aplicații în domeniul ingineriei pentru această tehnologie și, deoarece undele sonore pot călători prin lichide și corpul uman, pot exista și aplicații în domeniul medicinei.

„Este evident că am putea încerca să aplicăm aceste metode pentru a manipula și unele materiale din interiorul corpului uman. Poate că primele noastre idei nu sunt atât despre fabricarea în interiorul corpului, cât despre manipularea sau deplasarea unor elemente în interiorul acestuia; poate nano-roboți, camere microscopice sau poate transportarea unor medicamente într-o locație dorită”, a adăugat Marzo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.