Acasă Planeta Pământ VULCANUL FAGRADALSFJALL DIN ISLANDA

VULCANUL FAGRADALSFJALL DIN ISLANDA

294
0
(c) Brian Emfinger

Această fotografie aeriană a erupției vulcanice, care se află în curs de desfășurare, a fost realizată în apropiere de orașul Reykjavik din Islanda și încapsulează frumusețea fenomenului natural, dar și puterea distructivă a acestuia.

Fotojurnalistul Brian Emfinger a utilizat o dronă pentru a captura imaginea lavei fierbinți care se revarsă din vulcanul Fagradalsfjall. Acesta a erupt, pentru prima dată, în data de 19 martie 2021 și a atras numeroși spectatori. Vulcanul prezintă patru fisuri, din ultima produsă începând a se revărsa lavă în dimineața zilei de 9 aprilie 2021, ceea ce a condus la un strat de rocă topită, așa cum se poate observa în imagine.

Deocamdată, autoritățile islandeze permit oamenilor să viziteze situl, deoarece lava nu curge suficient de repede pentru a reprezenta un pericol pentru vizitatori. Măsurătorile efectuate asupra fisurii sugerează faptul că debitul de lavă va crește, iar dioxidul de sulf toxic eliberat din magmă cauzează o creștere a poluării aerului în zonă.

De atunci, încă două fisuri s-au deschis. Apariția altor fisuri se poate dovedi periculoasă, dacă oamenii nu pot evita fluxul de lavă.

Erupțiile vulcanice non-explozive sunt frecvente în Islanda, în special în peninsula Reykjavik, deși cele în care magma iese din scoarța terestră, cum este aceasta, nu au avut loc în milenii, potrivit geologilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.