Acasă IA și VR FACEBOOK A CREAT O INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ PENTRU COMBATEREA CANCERULUI

FACEBOOK A CREAT O INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ PENTRU COMBATEREA CANCERULUI

65
0
(c) millionsjoker/Getty Images

Reprezentații companiei Facebook susțin faptul că noul modul de inteligență artificială al companiei poate prezice modul în care medicamentele interacționează între ele, în interiorul celulelor. De asemenea, aceștia susțin că metoda respectivă este mai eficientă decât cele existente, permițând descoperirea mai rapidă a unor noi combinații de medicamente pentru tratarea diferitelor boli, precum cancerul. Totuși, unii cercetători sunt de părere că este posibil ca predicțiile companiei să aibă rezultatele dorite, care să fie utile pentru oameni.

Sistemul, dezvoltat de către Facebook AI Research și Centrul Helmholtz din München, Germania, este primul model IA, ușor de utilizat, capabil să estimeze modul de acționare al diferitelor medicamente în organism. Acesta ar putea accelera capacitatea de descoperire a unor noi tratamente pentru diverse boli, precum cancerul. „Adesea, dezvoltarea unor medicamente durează jumătate de deceniu”, a declarat Fabian Theis, unul dintre autorii lucrării din cadrul Centrul Helmholtz.

Modelul măsoară și înregistrează modul în care celulele individuale răspund la un tratament cu un anumit set de medicamente.

„Teoretic, o astfel de abordare ar putea ajuta la înțelegerea tumorilor canceroase, care variază de la o persoană la alta și care reacționează în mod diferit la același tratament”, a declarat Eytan Ruppin din cadrul Institutului Național pentru Cancer din SUA.

Factorii variabili pe care modului IA îi ia în considerare sunt tipul de medicament, medicamentul cu care este combinat acesta, dozajul, timpul de administrare și tipul de celulă pe care o vizează. Astfel, sistemul poate utiliza aceste informații pentru a prezice efectul diferitelor combinații de medicamente.

Echipa de cercetare a declarat faptul că oamenii nu pot face astfel de predicții. De exemplu, dacă dintr-un lot de 100 de medicamente diferite s-ar alege cinci pentru a fi administrate în trei doze diferite, numărul de combinații posibile ar fi de 19 miliarde.

Echipa de cercetare a comparat predicțiile sistemului IA cu amestecurile cunoscute de medicamente și a constatat faptul că acesta este capabil să anticipeze răspunsurile celulare, cu o precizie de peste 90%. În mod surprinzător, cu cât sunt introduse mai multe medicamente în modelul dezvoltat anterior de către sistemul IA, cu atât rezultatele sale sunt mai bune.

Sistemul va fi lansat sub forma unui instrument de tip open-source, pentru a putea fi utilizat și dezvoltat de întreaga comunitate științifică. „Un astfel de model poate fi instruit în decurs de câteva ore”, a declarat David Lopez-Paz din cadrul Facebook AI Research.

Andrei Lupas din cadrul Institutului Max Planck pentru Dezvoltare în Biologie , Germania, consideră rezultatele „foarte promițătoare”, dar este de părere că va fi nevoie de mai multă muncă pentru a produce un sistem complet. „Utilitatea metodei va depinde de o testare riguroasă în condiții de tip „double-blind”, a declarat acesta.

Ruppin este îngrijorat de faptul că rezultatele anunțate nu sunt la nivelul entuziasmului creat. „Sistemul nu prezice dacă o celulă va trăi sau va muri, ci mai degrabă prezice schimbările în ARN, pe care celula le suferă atunci când asupra acesteia acționează un medicament. Acest lucru poate arăta reacția celulei, dar nu poate prezice dacă aceasta va supraviețui sau va muri din cauza tratamentului”, a declarat acesta.

El consideră faptul că acest sistem reprezintă un prim pas „important” în tratarea cancerului, dar subliniază faptul că toate rezultatele au fost obținute in vitro. „Folosind modele saline și teste pe șoareci, am reușit să vindecăm cancerul de o sută de ori. Totuși, în ceea ce privește rezultatele pe oameni, nu am reușit să dezvoltăm nici un tratament relevant”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.