Acasă Planeta Pământ INTEGRITATEA ECOLOGICĂ A PĂMÂNTULUI

INTEGRITATEA ECOLOGICĂ A PĂMÂNTULUI

91
0
(c) marth/Alamy

Majoritatea habitatelor terestre de pe Pământ și-au pierdut integritatea ecologică, inclusiv zonele clasificate anterior ca fiind intacte.

Integritatea ecologică cuprinde trei măsuri de intactitate. Păstrarea intactă a habitatului este o măsură pentru intervenția omului asupra mediului, păstrarea intactă a faunei este o măsură referitoare la numărul de specii de animale pierdute dintr-un habitat, păstrarea intactă a funcționalității este o măsură care asigură diversitatea speciilor de animale, care să trăiască într-un ecosistem funcțional.

„Doar aproximativ 2-3% din suprafața terestră a Pământului poate fi considerată ca având aceeași faună și floră ca cea din urmă cu 500 de ani, în perioada preindustrială, înainte de producerea unor impacturi umane majore asupra naturii”, a declarat Andrew Plumptre, șeful Secretariatului pentru Domeniile-Cheie ale Biodiversității și angajat în cadrul companiei BirdLife International din Marea Britanie.

Plumptre și colegii săi au combinat datele privind impactul uman și pierderea speciilor de animale din diferite baze de date globale, pentru a cartografia integritatea ecologică a diferitelor regiuni.

Doar 11% dintre siturile care sunt intacte din punct de vedere ecologic se află în ariile naturale protejate. Cu toate acestea, multe alte situri intacte, inclusiv zone din Sahara, Amazon și nordul Canadei, se află în teritorii gestionate de comunități indigene, care au ajutat la menținerea integrității ecologice.

„Conservarea ecosistemelor intacte este esențială pentru menținerea biodiversității pe Pământ și pentru serviciile pe care aceste ecosisteme le furnizează oamenilor”, a declarat Kimberly Komatsu din cadrul Centrului de Cercetare a Mediului Smithsonian, din SUA.

Echipa a stabilit faptul că, prin reintroducerea a 1-5 specii diferite în situri care nu sunt complet degradate, integritatea ecologică ar putea fi restabilită pentru aproximativ 20% din suprafața terestră a Pământului.

„În acest moment, trăim într-un deceniu al restaurării și toată lumea se gândește la refacerea habitatului degradat pentru a-l face mai bun”, a declarat Plumptre. El spune că este important ca eforturile să nu se concentreze pur și simplu doar pe restaurarea habitatului, ci si pe restaurarea faunei și, în special, pe cea a funcționalității.

„În timp ce reintroducerea speciilor este o sarcină mult mai grea decât protejarea ecosistemelor intacte din prezent, aceste situri încă reprezintă o mare oportunitate de a investi în conservare, promovând sănătatea planetei noastre”, a declarat Komatsu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.