Acasă Planeta Pământ PROGNOZA INTENSITĂȚII MUSONURILOR DIN ASIA

PROGNOZA INTENSITĂȚII MUSONURILOR DIN ASIA

138
0
(c) Nick Dolding / Getty Images

În prezent, un model climatic poate prezice, în mod fiabil, puterea musonului de vară asiatic și activitatea ciclonului tropical asociat acestuia în avans cu mai mult de un an, ceea ce ar putea permite agențiilor guvernamentale să se pregătească pentru evenimente meteorologice dăunătoare.

Yuhei Takaya și colegii acestuia din cadrul Agenției Meteorologice din Japonia au dezvoltat un sistem de predicție climatică, care ia în considerare atât măsurători meteorologice istorice, cât și pe cele actualizate, pentru a simula schimbările și temperaturile atmosferice atât pe uscat, cât și în ocean. Cheia prognozei sale pe termen lung este capacitatea de a prezice când va apărea o oscilație sudică precum El Niño.

„Atunci când are loc El Niño, temperatura din Oceanul Indian crește din toamnă și până iarna. După aceea, temperatura rămâne constantă până în vară. Condițiile rezultate în Oceanul Indian au un efect semnificativ asupra musonului asiatic de vară”, a declarat Takaya.

Modelul echipei a fost testat folosind datele oceanice și climatice, colectate între anii 1980 și 2016. Luând în considerare datele meteorologice dintr-un anumit an, modelul poate prezice ce se va întâmpla în vara următoare. Acest poate oferi informații inclusiv cu privire la temperatura suprafeței mării, precipitațiile regionale și un model meteorologic cunoscut sub numele Musonul Pacificul de Nord-Vest.

„Pe perioada verii există secete sau inundații asociate cu această variabilitate”, a declarat Takaya.

Modelul climatic a prezis puterea următorului muson cu un an în avans, înregistrând o valoare de 0,5 în ceea ce privește liniaritatea corelației dintre modelele meteorologice reale și cele prezise, unde un scor de 1 indică o corelație perfectă. Acesta a fost mai precis în ceea ce privește prezicerea temperaturilor din Asia de Sud-Est decât la prezicerea intensității musonice, modelul înregistrând un scor de 0,75.

„De obicei, modelele climatice existente, utilizate de centrele meteorologice, sunt capabile să prezică tiparele meteo cu un avans de șase luni”, a declarat Takaya.

„Evenimentele meteorologice extreme, precum valurile de căldură sau inundațiile, au impacturi socio-economice semnificative, în special având în vedere faptul că Asia este cel mai populat continent din lume. Dacă putem prezice temperatura sau precipitațiile, ne putem pregăti mai bine pentru aceste evenimente extreme”, a adăugat Takaya.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.