Acasă Gadget-uri DISTRUGEREA DRONELOR MILITARE INAMICE CU AJUTORUL ARMELOR CU MICROUNDE

DISTRUGEREA DRONELOR MILITARE INAMICE CU AJUTORUL ARMELOR CU MICROUNDE

280
0
(c) Epirus Inc.

O armă mobilă cu microunde de mare putere poate doborî, în mod simultan, un grup de drone, sau poate distruge o singură dronă dintr-un grup cu o precizie foarte mare.

În prezent există o serie de arme anti-drone, precum bruiajele de radiofrecvență. Totuși, acestea sunt eficiente doar împotriva dronelor comerciale. În anul 2018, aceste arme au fost folosite pe aeroportul Gatwick din Londra împotriva unei intruziuni suspecte a unor drone, care au provocat blocarea la sol a tuturor aeronavelor.

Modelele militare mai avansate sunt protejate împotriva acestor tipuri de bruiaje, acestea fiind echipate cu aparate radio rezistente la bruiaj, sau funcționând în mod autonom, fără a mai exista o legătură radio cu un operator. Din această cauză, sistemul Leonidas produs de Epirus, un start-up din Los Angeles, a ales o abordare diferită. Dispozitivul declanșează un fascicul de microunde de mare putere care suprasolicită componentele electronice ale unei drone, provocând prăbușirea acesteia.

În timp ce armele cu microunde existente au dimensiunea unui container de transport maritim, Leonidas poate fi montat în bena unui pick-up și poate fi controlat cu o precizie foarte mare. „Sistemul nostru are capacitatea de a modifica dimensiunea fasciculului și de a fi îndreptat în orice direcție pentru a dezactiva doar țintele inamice și nimic altceva”, a declarat Leigh Madden, directorul general al companiei Epirus. De asemenea, compania lucrează la o versiune miniaturizată a armei, care ar putea fi transportată de un singur operator

În cadrul unei demonstrații pentru un client al guvernului SUA, desfășurată în luna februarie 2021, Leonidas a doborât 66 din 66 de drone. În unele teste, sistemul a distrus mai multe drone în mod simultan, iar în altele a vizat un sigur dispozitiv, fără a afecta dronele adiacente.

Leonidas se bazează pe o serie de emițătoare fabricate din nitrură de galiu în stare solidă, asemănătoare cu luminile LED, dar care emit unde radio. Utilizate inițial în cadrul radarelor militare și în prezent în comunicații 5G, aceste emițătoare sunt mai compacte decât dispozitivele radar tradiționale și pot fi controlate individual pentru a direcționa fasciculul cu microunde cu o precizie ridicată.

Justin Bronk din cadrul Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI) din Londra a observat faptul că, deși utilizarea microundelor pentru apărarea zonelor populate este o alegere mai bună decât utilizarea armelor sau a rachetelor, este necesară o precizie ridicată. „În zonele urbane există pericolul de a deteriora infrastructura electrică sau de a distruge dispozitivele electronice ale oamenilor”, a declarat acesta.

Tehnologia promite să ofere protecție atât infrastructurii militare, cât și a infrastructurii civile (de exemplu apărarea aeroporturilor și a stadioanelor). Aceasta ar putea contracara atacurile în masă cu drone, precum cel din anul 2019, care a dezactivat instalația Abqaiq de prelucrare a petrolului din Arabia Saudită.

Multe țări, inclusiv China, Rusia, SUA și Marea Britanie se tem de faptul că un asemenea atac cu drone ar putea copleși sistemele de apărare existente. Microundele de mare putere ar putea oferi cea mai bună protecție împotriva acestor dispozitive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.