Acasă Gadget-uri UTILIZAREA ECRANELOR DE STICLĂ ULTRA-SUBȚIRI

UTILIZAREA ECRANELOR DE STICLĂ ULTRA-SUBȚIRI

84
0
Un prototip de eBook realizat din sticlă ultra-subțire. (c) Jilin University

Un ecran de sticlă ultra-subțire, care poate trece ușor de la transparent la afișarea unui mesaj, ar putea fi utilizat pentru a realiza eBook-uri și panouri publicitare.

Ecranul prezintă un tip de afișaj electrocromatic, care devine opac atunci când i se aplică o tensiune. Această tehnologie a fost deja utilizată în cadrul ferestrelor de sticlă inteligente, care pot controla cantitatea de lumină solară reflectată. Totuși, multe afișaje electrocromatice existente nu sunt capabile să producă o gamă largă de culori și au, adesea, un raport de contrast scăzut (acesta variind în funcție de claritate, luminozitate și rezoluție).

În prezent, Yu-Mo Zhang și colegii săi, din cadrul Universității Jilin din Changchun, China, au realizat un prototip de eBook electrocromatic, care poate face foarte ușor tranziția între transparent și opac, afișând cuvintele cu o calitate și intensitate a culorilor ridicate.

eBook-ul este format din două foi de sticlă, fiecare cu grosimea de aproximativ un sfert de milimetru și pe care sunt gravate cu laser o serie de cuvinte. Între cele două foi este o soluție de ioni de cupru și molecule de colorant negru. În momentul în  care sunt expuse la un curent electric, moleculele de colorant se leagă de ionii de cupru și înnegresc cuvintele gravate.

De asemenea, moleculele sunt „comutabile”, ceea ce presupune faptul că legăturile se pot rupe când tensiunea este inversată, sticla devenind din nou transparentă. „Întregul proces de schimbare a culorii este controlat de variația tensiunii aplicate”, a declarat Zhang.

Cercetătorii au descoperit că acest lucru funcționează și în cazul altor 8 coloranți, inclusiv magenta, mov, cyan și galben. Echipa de cercetători a testat separat aceste molecule de colorant asupra unor dispozitive similare și au descoperit faptul că și acestea ar putea comuta atunci când este aplicată o tensiune electrică. „În plus, toți acești coloranți au prezentat o calitate și o luminozitate ridicate”, a declarat Zhang.

Cercetătorii sunt de părere că producerea unor astfel de dispozitive într-o gamă variată de dimensiuni, inclusiv pentru utilizarea acestora în cadrul panourilor publicitare, ar trebui să fie posibilă în curând. Aceștia intenționează să descopere modul optim de combinare a unei game variate de coloranți pentru a realiza imagini multicolore, precum și modul prin care pot elimina necesitatea gravării cu laser a sticlelor, pentru a permite dispozitivelor să afișeze mai multe informații.

„Gama de culori și claritatea imaginilor ar putea fi sporită prin utilizarea unor coloranți cu proprietăți optice superioare. Mulți dintre aceștia sunt disponibili la prețuri foarte accesibile”, a declarat Zhenyin Hai, din cadrul Universității Xiamen, China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.