Acasă Gadget-uri ÎNDEPĂRTAREA MAI UȘOARĂ A GRAFFITI-URILOR

ÎNDEPĂRTAREA MAI UȘOARĂ A GRAFFITI-URILOR

185
0
(c) STEPHANE DE SAKUTIN/AFP via Getty Images

În cazul în care picturile murale sau arta stradală sunt acoperite cu graffiti, restaurarea acestora poate reprezenta o provocare. Totuși, în prezent, a fost dezvoltat un hidrogel de curățare, care poate îndepărta un strat de graffiti în decurs de câteva minute, fără nicio modificare a lucrărilor de artă, chiar și atunci când arta și graffiti-urile utilizează același tip de vopsea.

Michele Baglioni și colegii acestuia din cadrul Universității din Florența, Italia, au dezvoltat un sistem care permite agenților de curățare să îndepărteze doar stratul superficial de vopsea, care are o grosime de doar câțiva microni.

Tehnologia respectivă conține un fluid de curățare și un hidrogel, care este format din molecule lungi, ce formează o rețea hidrofilă. Asta înseamnă că hidrogelul are o afinitate mare pentru apă.

Spre deosebire de alte tipuri de geluri, precum gemul și gelul de păr, care se pot întinde pe o suprafață, își schimbă forma și crează reziduuri, hidrogelul dezvoltat de Michele Baglioni este realizat dintr-o rețea de polimeri cu o formă fixă.

„Punctul forte al acestui tip de gel este că acesta nu lasă reziduuri pe suprafața pe care o curăță. Acest lucru îl face diferit de majoritatea gelurilor care sunt utilizate pentru prezervarea operelor de artă”, a declarat Baglioni.

De asemenea, hidrogelul reține lichidul de curățare, permițând scurgerea unor cantități mici din acesta atunci când este aplicat pe o suprafață vopsită. „Acest lucru ajută la controlul foarte fin al acțiunii de curățare”, a adăugat Baglioni.

Lichidul de curățare în sine constă în principal din apă, picături nano-dimensionate de solvenți organici și substanțe asemănătoare detergenților, care reduc tensiunea superficială.

Solvenții vizează trei clase de polimeri care sunt utilizați în mod uzual sub formă de lianți în vopseaua utilizată pentru graffiti-uri: polimeri acrilici, vinilici și alchidici. Solvenții provoacă dilatarea materialelor de vopsea, permițând îndepărtarea acestora de pe o suprafață.

În funcție de grosimea vopselei și de vechimea acesteia, graffiti-urile pot fi îndepărtate în decurs de doar câteva secunde sau la câteva minute după aplicarea hidrogelului. Totuși, fiecare operațiune de îndepărtare este unică, iar materialul de curățare trebuie mai întâi testat pe o zonă mică a graffiti-ului pentru a stabili timpul optim de aplicare.

„De asemenea, trebuie să se țină cont de faptul că, uneori, aplicările mai frecvente și rapide sunt mai bune decât o singură aplicare, pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat Baglioni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.