Acasă Cultură 5 DESCOPERIRI CIUDATE ÎN ORAȘUL ATEN DIN EGIPT

5 DESCOPERIRI CIUDATE ÎN ORAȘUL ATEN DIN EGIPT

364
0
(c) BBC Science Focus Magazine

De la descoperirea mormântului lui Tutankhamun, aceasta este considerată următoarea cea mai importantă descoperire arheologică.

Este asemenea filmelor Indiana Jones: un oraș antic, îngropat sub nisipurile Egiptului timp de secole, descoperit cu greu de arheologi și exploratori. Acesta este plin de artefacte intacte, oferindu-ne o perspectivă rară asupra vieții guvernate de faraoni.

Orașul Aten este cea mai mare așezare antică descoperită vreodată în Egipt. Acesta este situat aproape de Luxor și datează încă din timpul domniei lui Amenhotep III, unul dintre cei mai puternici faraoni din Egipt, ce a domnit în perioada 1391-1353 î.Hr.

Având în vedere ca situl are o suprafață destul de mare, artefacte noi vor putea fi descoperite pe parcursul următoarelor luni de zile. Renumitul egiptolog dr. Zahi Hawass l-a descris ca fiind un „oraș de aur pierdut”, care a fost rapid dezgropat după începerea excavării din septembrie 2020.

„În câteva săptămâni, spre marea surpriză a echipei, formațiuni de cărămizi de noroi au început să apară în toate direcțiile. Ceea ce au dezgropat a fost locul unui oraș mare, aflat într-o stare bună de conservare, cu ziduri aproape complete și camere pline cu instrumente folosite în viața de zi cu zi”, a declarat Hawass.

În continuare sunt prezentate cinci dintre cele mai interesante, neașteptate și macabre descoperiri:

1. Un schelet neobișnuit

Găsirea rămășițelor vechilor conducători și a subiecților acestora nu este neobișnuită în Egipt, dar un schelet descoperit la Aten a nedumerit arheologii. Acesta a fost găsit cu brațele întinse și cu o frânghie legată în jurul genunchilor, echipa încă investighează motivul morții. În altă parte a sitului, a fost descoperit un întreg cimitir, dar și morminte din piatră în asemănătoare celor găsite în Valea Regilor. Acestea nu au fost încă deschise.

2. Un zid care asigură securitate

O structură neobișnuită dezgropată la sit este un perete în zig-zag, al cărui design este neobișnuit, având în vedere descoperirile egiptene anterioare. Zidul are o singură intrare, motiv pentru care cercetătorii sunt de părere că orașul a fost bine păzit sau că accesul persoanelor în incintă era controlat. În interior se află un amestec de clădiri rezidențiale și administrative.

3. Un recipient plin cu carne

Una dintre descoperirile mai puțin apetisante de până acum este un recipient plin cu carne fiartă sau uscată, cred arheologii. Pe recipient este inscripționat următorul text: „Anul 37, carne pentru al treilea festival Heb Sed, provenită de la abatorul de la curtea lui  Kha, preparată de măcelarul luwy.”

„Aceste informații valoroase, nu numai că ne oferă numele a două persoane care au trăit și au lucrat în oraș, dar a confirmat faptul că orașul a fost activ și timpul coregenței regelui Amenhotep al III-lea cu fiul său Akhenaten”, a declarat Hawass.

4. O brutărie

De asemenea, Aten a avut și o brutărie prosperă. Arheologii au descoperit o structură intactă, cu o zonă de gătit și de preparare a alimentelor. „După dimensiunea sa, putem afirma că bucătăria a avea un personal numeros”, a declarat Hawass. De asemenea, la sit au mai fost dezgropate unelte asociate cu filarea și țesutul.

5. Șapte cartiere diferite

Arheologii au identificat șapte cartiere rezidențiale diferite, precum și centre industriale și administrative. Acestea dezvăluie multe despre cultura și economia orașului, dar și dovezi ale prelucrarării metalelor și a sticlei. Ceea ce nu se știe încă este motivul pentru care orașul a fost abandonat. Se crede că conducătorii Akhenaten și Nefertiti și-au mutat capitala imperiului în orașul Amarna în decursul unui an. Încă nu se știe motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.