Acasă Cultură DESCOPERIREA MORMÂNTULUI UNEI REGINE DIN EPOCA BRONZULUI

DESCOPERIREA MORMÂNTULUI UNEI REGINE DIN EPOCA BRONZULUI

143
0
O selecție de bunuri funerare din La Almoloya, un sit antic din Spania. (c) J.A. Soldevilla/Arqueoecologia Social Mediterrània Research Group, Universitat Autònoma de Barcelona

O societate din epoca bronzului, localizată în Spania de astăzi, este posibil să fi fost condusă de femei, cel puțin o perioadă de timp. Arheologii au descoperit oasele unei femei, îngropată cu o diademă de argint (coroană) și alte bogății, sub rămășițele unei clădiri care pare să fi fost folosită pentru întâlniri politice.

Cercetătorii au sugerat că femeia respectivă a trăit într-o societate numită El Argar, acesta fiind numele primului sit arheologic care conține dovezi ale acestei culturi, excavat în anii 1880 de către Luis Siret și fratele său Henri.

Cultura Argarică, conducătoare a unei regiuni, în prezent fiind sud-estul Spaniei, între anii 2200-1550 î.Hr., a devenit celebră după descoperirea lui Siret. Dar războiul civil spaniol (1936-1939) și dictatura militară care a urmat au făcut ca cercetarea să fie oprită timp de mai multe decenii, susține Roberto Risch din cadrul Universității Autonome din Barcelona, Spania.

Risch și colegii săi au excavat un sit Argaric, denumit La Almoloya, timp de mai mulți ani. Clădirea antică descoperită pare să fi avut un scop guvernamental, probabil servind ca palat sau ca o formă de parlament.

„Clădirea conține o sală cu o capacitate de 50-55 de persoane. Nu există nicio dovadă clară a prezenței alimentelor sau artefactelor religioase. Astfel, clădirea nu poate fi asociată cu o casă sau un templu”, spune Risch.

Echipa de arheologi a descoperit două corpuri, într-un borcan foarte mare, ovoid, sub podeaua sălii, care aparțin unei femei și unui bărbat. „Ambele corpuri au avut o multitudine de bunuri funerare, sugerând faptul că erau persoane importante în societatea Argarică”, a declarat coautorul lucrării arheologice, Cristina Rihuete Herrada, din cadrul Universității Autonome din Barcelona. Analiza ADN-ului a aratat că cele două persoane nu erau înrudite, dar s-ar putea să fi fost căsătorite: acestea erau rude apropiate ale unei fetițe îngropate sub o clădire din apropiere, care ar putea fi fiica lor.

Cele mai multe obiecte funerare, inclusiv cele mai spectaculoase dintre acestea, au fost găsite asupra femeii. Aceasta purta o diademă pe cap, două piercing-uri earplug și două brățări, toate din argint. Prin urmare, echipa de arheologi este de părere că ea a fost conducătorul.

„De mult timp s-a presupus că femeile aveau roluri importante în conducerea culturii Argarică”, a declarat Rihuete Herrada. Patru diademe de argint au fost găsite anterior, îngropate împreună cu femeile Argarice, deși nu era clar dacă acestea reprezentau lideri sau figuri religioase importante. Dar aceasta este prima dată când o femeie îngropată cu astfel de bogății a fost descperită într-o clădire folosită în scop guvernamental.

Bărbatul a fost îngropat cu un pumnal, acesta prezentând leziuni care apar la persoanele ce practică călăria, dar și răni craniene vindecate, fapt ce sugerează că ar fi putut fi un războinic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.