Acasă Spațiu și Astronomie ROCILE SPAȚIALE CARE STRĂBAT SISTEMUL NOSTRU SOLAR

ROCILE SPAȚIALE CARE STRĂBAT SISTEMUL NOSTRU SOLAR

144
0
(c) NRAO/AUI/NSF, S. Dagnello

Potrivit unei noi analize, anual, aproximativ șapte corpuri cerești interstelare trec pe lângă Soare. Corpurile cerești ar putea fi situate la o distanță suficient de mică pentru a putea fi observate și chiar vizitate. Unele dintre acestea ar putea proveni chiar dintr-o altă galaxie.

Până în prezent, în sistemul nostru solar, au fost descoperite două corpuri cerești din alte sisteme solare: Oumuamua în anul 2017 și cometa Borisov în anul 2019. Se cunoaște faptul că aceste corpuri cerești sunt de origine interstelară deoarece acestea se deplasează la viteze mai mari decât viteza de evacuare a sistemului nostru solar.

Stelele, precum Soarele, expulzează trilioane de astfel de corpuri în cadrul unei galaxii, pe toată durata vieții acestora. Astfel, astronomul Marshall Eubanks și colegii acestuia din cadrul companiei Space Initiatives au utilizat datele cu privire la deplasarea și viteza stelelor din apropiere, colectate de telescopul Gaia al Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru a estima numărul de obiecte care ar putea ajunge în vecinătatea planetei Pământ.

Aceștia au descoperit faptul că, anual, aproximativ 6,9 obiecte interstelare de dimensiuni asemănătoare cu ‘Oumuamua (adică cu o lățime de cel puțin 100 de metri) ar trebui să treacă la o distanță de 1 unitate astronomică (distanța Pământ-Soare) față de Soare.

Cercetătorii au estimat acest lucru calculând viteza probabilă a obiectelor interstelare și stabilind perioada în care acestea ar trebui să rămână în sistemul nostru solar. Aceștia au descoperit faptul că marea majoritate a acestor corpuri ar trebui să se deplaseze cu o viteză de până la 100 de kilometri pe secundă, indicând faptul că acestea provin din interiorul Căii Lactee.

Cu toate acestea, aproximativ 0,03% dintre aceste corpuri ar putea avea viteze de peste 530 de kilometri pe secundă, ceea ce înseamnă că acestea pot proveni din afara discului galaxiei noastre, sau poate chiar dintr-o altă galaxie.

Unele dintre aceste obiecte interstelare ar putea fi ținte potențiale pentru observații de la distanță sau chiar pentru viitoare călătorii cu ajutorul navelor spațiale, precum misiunea ESA Comet Interceptor. „Nu vom putea trimite niciodată o sondă către o altă galaxie. În acest caz, ar putea fi posibil ca aceste corpuri interstelare să ajungă în galaxia noastră”, a declarat Eubanks.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.