Acasă Gadget-uri APLICAȚIA CARE SIMULEAZĂ EVOLUȚIA INCENDIILOR

APLICAȚIA CARE SIMULEAZĂ EVOLUȚIA INCENDIILOR

104
0
(c) JOSH EDELSON/AFP via Getty Images

Din cauza schimbărilor climatice, incendiile care distrug comunitățile rurale devin o problemă îngrijorătoare. O nouă aplicație mobilă ar putea la ghidarea persoanelor blocate de incendii, oferind direcții de orientare simple, precum cele din cadrul aplicațiilor pentru hărți.

În ultimii ani, incendiile masive din SUA, Australia și Grecia au condus la zeci de decese. În plus, cercetătorii sunt de părere că aceste dezastre vor deveni din ce în ce mai frecvente, pe măsură ce temperaturile vor continua să crească.

„Este o problemă foarte gravă. Statisticile arată că numărul victimelor, precum și suprafața de pământ ars din întreaga lume crește de la an de an”, a declarat Andreas Kamilaris din cadrul Centrului de Excelență CYENS din Cipru.

Acest lucru i-a determinat pe Kamilaris și colegii săi să dezvolte o aplicație mobilă care să ofere rute de evacuare personalizate pentru oricine este prins într-un incendiu. Aplicația se conectează prin rețeaua mobilă la un server care rulează un program de simulare a incendiilor și care utilizează datele disponibile publicului cu privire la teren, vreme și tipul de vegetație pentru a prezice răspândirea incendiilor la intervale de 15 minute.

Instrumentul de gestionare a incendiilor, care este similar cu cele deja utilizate, permite departamentelor locale de pompieri să identifice rapid locul și momentul în care începe un incendiu. Ulterior, aceste date sunt utilizate pentru a crea simulări ale evoluției incendiului în timp real. După efectuarea simulării, aplicația folosește locația GPS a fiecărui utilizator pentru a elabora rute potențiale și pentru a o selecta pe cea mai bună. În cele din urmă, calea optimă este afișată pe telefonul utilizatorului, fie sub forma unor direcții în etape, fie sub forma unei rute suprapuse pe o hartă a zonei.

În cadrul unui test efectuat în Parcul Național Forestier Athalassa din Cipru, toți cei 17 participanți au scăpat nevătămați în urma unui incendiu simulat. Ulterior, participanții au declarat faptul că aplicația este ușor de utilizat și că o vor folosi și în cazul unui incendiu real.

Totuși, Ed Galea, expert în securitate împotriva incendiilor în cadrul Universității din Greenwich, Marea Britanie, este îngrijorat cu privire la faptul că algoritmul de planificare a rutelor pe care îl utilizează cercetătorii este prea simplu pentru a face față situațiilor complexe, precum viteza de deplasare variabilă sau congestia rutelor de evacuare, ce apar în cadrul unei evacuări din lumea reală.

Deși modelele de incendiu și de evacuare pot ajuta experții să planifice sau să răspundă la situațiile de urgență, Ed Galea este de părere că până și sistemele de ultimă generație au limitări care le fac, în prezent, nesigure în mâinile persoanelor neinstruite. „Asta nu înseamnă că obiectivul de a avea un sistem personalizat de îndrumare pentru evacuarea incendiilor nu poate fi atins”, a adăugat acesta.

Kamilaris a admis faptul că aplicația nu este încă finalizată și a declarat că cercetătorii intenționează să adauge și alte caracteristici, precum capacitatea de a adapta viteza de deplasare și capacitatea de a monitoriza utilizatorii pentru a preveni congestia, înainte de a efectua teste cu scenarii mai dificile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.