Acasă Stil de Viață VISAREA LUCIDĂ

VISAREA LUCIDĂ

70
0
(c) RyanKing999/Getty Images/iStockphoto

Purtarea unei discuții cu o persoană, în timp ce aceasta este pe cale să adoarmă, îi poate influența visele și, în unele cazuri, poate răspunde la întrebări fără a se trezi din somn.

Ken Paller și colegii săi, din cadrul Universității Northwestern din Evanston, Illinois au descoperit faptul că oamenii ar putea răspunde la întrebări și chiar să rezolve probleme de matematică, în timp ce aceștia se află în starea de visare lucidă. Această stare apare, de obicei, în timpul somnului cu mișcare rapidă a ochilor (somnul REM), când persoana respectivă este conștientă de faptul că se află într-un vis și uneori, acesta este capabil să îl controleze.

„Am ales să adresăm întrebări simple, cu răspunsuri cunoscute de noi, pentru a stabili o bună comunicare, dar și pentru a verifica dacă participanții la studiu răspund corect la întrebările adresate”, a menționat Paller.

Echipa de cercetare le-a adresat participanților care dormeau întrebări cu răspunsuri rapide, de tip da sau nu, privind trecutul și experiențele acestora, împreună cu probleme simple de matematică, care implică adunarea și scăderea. Participanții nu erau conștienți de întrebările care urmau să le fie adresate, înainte de a dormi.

Persoanele, care au mai avut experiențe privind visarea lucidă, au răspuns corect la 29 de întrebări, incorect la 5 și ambiguu la 28, prezentând spasme ale mușchilor feței sau mișcări ale ochilor.

În urma revenirii din starea de veghe, unii dintre participanți au raportat că erau conștienți de faptul că, întrebările adresate proveneau din afara visului, în timp ce alții au perceput întrebările ca fiind parte din vis. Unul dintre participanți, care visa că se află într-o mașină, a auzit probleme de matematică venind de la radio.

„Un lucru pe care îl propune această metodă este faptul că, în timp ce visul se desfășoară, putem avea implicații asupra conținutului acestuia”, a menționat Mark Blagrove, din cadrul Universității Swansea, Marea Britanie. „Însă, următoarea întrebare semnificativă este, ce se întâmplă în cazul în care propozițiile sunt extrem de relevante, din punct de vedere personal și emoțional?”

În viitor, Paller speră faptul că astfel de conversații, purtate în cadrul unui vis, ar putea ajuta la îmbunătățirea somnului în cazul persoanelor cu diferite afecțiuni, precum depresie, anxietate sau tulburări de stres post-traumatic.

„Dacă vă confruntați cu o situație, care vă face să vă simțiți anxios, ați putea încerca această modalitate de visare lucidă și, prin urmare, să depășiți anxietatea pe care o resimțiți”, a menționat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.