Acasă Planeta Pământ REFACEREA STRATULUI DE OZON

REFACEREA STRATULUI DE OZON

283
0
(c) Johan Swanepoel/Alamy

Stratul de ozon se poate recupera mai repede decât se credea inițial. Acest lucru se datorează, în principal, reducerii emisiilor unui gaz interzis, din China, care distruge ozonul.

Luke Western și colegii săi din cadrul Universității din Bristol, Marea Britanie, au analizat datele privind nivelurile atmosferice ale gazului interzis, denumit triclorofluorometan sau CFC-11, și au constatat faptul că emisiile din estul Chinei au scăzut după anul 2017. „Emisiile din anul 2019 au fost mai reduse cu 10.000 de tone decât emisiile medii anuale dintre anii 2014 și 2017”, a declarat Western.

De asemenea, în urma unui alt studiu, condus de Steve Montzka, în cadrul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Colorado, ce a urmărit estimarea emisiilor globale de CFC-11, s-a constatat un declin la nivel mondial în anul 2019, o tendință care pare să continue. „Tendințele din anul 2020, privind concentrația acestei substanțe, sunt similare cu cele din anul 2019”, a declarat Montzka.

„Scăderea emisiilor de CFC-11 din estul Chinei reprezintă aproximativ 60% din acest recent declin la nivel mondial”, a declarat Western.

Gaura din stratul de ozon din zona Antarcticii s-a restrâns în ultimii ani, în mare parte datorită aprobării, la nivel internațional, a Protocolului de la Montreal în anul 1987, în urma căruia s-a interzis producția de substanțe care diminuează stratul de ozon, inclusiv CFC-11. Totuși, în cadrul studiilor efectuate între anii 2018 și 2019 s-a indicat faptul că recuperarea completă a stratului de ozon va fi întârziată, din cauza producției ilegale de CFC-11 din China, între anii 2014 și 2017. „Emisiile reduse din China din anul 2017 pot reprezenta un indicator al faptului că întârzierea ar putea fi evitată”, au declarat atât Montzka, cât și Western.

„Dacă noile niveluri de emisii ar fi continuat tendințele din anii 2014 și până în 2017, am fi putut observa distrugerea stratului de ozon, până la nivelurile din anul 1980. În starea actuală, sperăm că am evitat orice întârziere substanțială a recuperării stratului de ozon”, a declarat Western.

„Este plăcut să vedem că mecanismele Protocolului de la Montreal, care au combinat cunoștințele oamenilor de știință, a experților din industrie, a politicienilor și autorităților naționale au permis un răspuns rapid și eficient la prima problemă majoră”, a declarat Western.

Craig Poku din cadrul Universității din Leeds, Marea Britanie, este de părere că tendințele emisiilor poluante din estul Chinei sunt promițătoare, dar monitorizarea continuă va fi critică. „În ceea ce privește aceste date, este prea devreme să putem spune că întârzierile în recuperarea stratului de ozonului nu vor avea loc”, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.