Acasă Spațiu și Astronomie PRIMA MISIUNE A EMIRATELOR ARABE UNITE PE MARTE

PRIMA MISIUNE A EMIRATELOR ARABE UNITE PE MARTE

84
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Prima misiune a Emiratelor Arabe Unite (EAU) pe Marte, utilizând sonda Hope, urmează să activeze pe orbita Planetei Roșii. Odată cu întoarcerea navei spațiale, EAU va fi declarată drept a cincea țară din istorie care a ajuns pe Marte.

Sonda va explora atmosfera planetei, lucru care nu a fost făcut în cadrul niciuneia dintre misiunile anterioare de pe Marte. Analizarea atmosferelor altor planete va permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine Pământul, dar și alte planete din Univers.

Echipată cu trei instrumente, Hope își propune să descopere modul în care condițiile planetei afectează rata de pierdere atmosferică, în special modul în care hidrogenul și oxigenul, elemente constitutive ale vieții, sunt eliminate din atmosfera marțiană.

Exosfera marțiană (atmosfera superioară) se comportă distinct, în momente diferite ale zilei și la distanțe diferite față de Marte. Instrumentele vor colecta diferite puncte de date despre atmosferă, pentru a evalua și schimbările sezoniere și zilnice.

Cu toate acestea, intrarea pe orbita planetei Marte depinde de un moment critic și anume, inserția orbitală pe planeta Marte (MOI). Desfășurarea MOI este o manevră complexă, nava spațială este rotită pentru a fi poziționată într-un anumit unghi de decelerare, în care motoarele ard controlat (propulsia motoarelor este folosită pentru decelerarea navei la intrarea în atmosferă) timp de 27 de minute, și viteza este redusă de la 121.000 km/h, la aproximativ de 18.000 km/h. Arderea motoarelor va începe în jurul orei 15:30 GMT.

Tensiunile asupra navei spațiale provocate de propulsia simultană a tuturor motoarelor, depășesc cu mult tensiunile din momentul lansării. Intrarea în atmosferă va avea loc cu o întârziere radio-bidirecțională de 22 de minute de la Pământ la Marte, necesitând ca sonda să fie autonomă. La aproximativ 10 minute după desfășurarea MOI, sonda Hope va zbura în partea întunecată a planetei Marte.

După ce gravitația planetei își va face efectul asupra navei spațiale Hope, aceasta va intra într-o fază numită orbita de captare. Orbita de captare preia nava spațială de la o distanță cuprinsă între 1.000 – 49.380 km față de suprafața planetară Marte.

© PA Graphics

În această fază, instrumentele vor fi testate, iar nava spațială va trece, în următoarele două luni, la orbita științifică. Tranziția lui Hope către orbita științifică va fi finalizată până în luna aprilie 2021.

Sonda are o orbită științifică eliptică cuprinsă între 20.000 și 43.000 km și realizează o orbită completă a planetei la fiecare 55 de ore.

În timp ce aceasta se va afla în contact permanent cu Pământul în timpul fazei de captare a orbitei, pe orbita științifică contactul va avea loc de două până la trei ori pe săptămână, fiecare trecere fiind de aproximativ 6 – 8 h pentru a descărca datele și a încărca actualizări și alte instrucțiuni.

Sarah bint Yousef Al Amiri, ministrul de stat pentru tehnologii avansate și președintele Agenției Spațiale din Emiratele Arabe Unite, a declarat faptul că speră ca această misiune să poată partaja datele necesare până în septembrie 2021.

„Unul dintre obiectivele noastre principale este să ne asigurăm că împărtășim datele obținute, de îndată ce ne simțim confortabil, ca o echipă științifică, care a obținut date corecte și utilizabile de către oamenii de știință”, a declarat aceasta.

„Așadar, am estimat o perioadă de aproximativ trei luni de zile, pentru a ne asigura că procesarea noastră este una corectă, că instrumentul se comportă corespunzător, că rezultatul pe care îl obținem este, de fapt, cel dorit de către noi.”

„Ne dorim ca datele obținute să fie lansate, cel târziu, la începutul lunii septembrie 2021, date de pe orbita de captare din jurul planetei Marte, dar și de la începutul fazei noastre științifice.”

Tot aceasta a menționat și următoarele: „O mare parte din ceea ce sperăm să descoperim, din datele obținute în cadrul acestei misiuni, sunt informații cu totul noi și aceasta este o misiune extrem de complementară pentru viitoarele misiuni. Așadar, ne dorim cu adevărat ca în viitoarele misiuni, care se vor desfășura în jurul planetei Marte, vor fi utilizate și datele obținute de către echipa noastră de cercetare”.

Misiunea Hope reprezintă una dintre cele trei misiuni de amartizare pe Marte, care va avea loc luna aceasta. Celelalte două sunt Rover-ul „Perseverance” al NASA și misiunea Tianwen-1 a Chinei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.