Uniunea Europeană a făcut un prim pas către reducerea exportului de vaccinuri împotriva coronavirusului, după ce reprezentanții firmei farmaceutice AstraZeneca au declarat că, în următoarele luni, vor livra mult mai puține doze decât se aștepta inițial. Uniunea Europeană (UE) nu a oprit producătorii să comercializeze vaccinul către țări care nu fac parte din aceasta, inclusiv Regatul Unit, dar a făcut un pas în acest sens, cerând producătorilor de vaccinuri să anunțe acest lucru înainte de a exporta.
„În viitor, toate companiile care produc vaccinuri împotriva COVID-19 în UE vor trebui să furnizeze notificări timpurii, ori de câte ori vor să exporte vaccinuri către țări terță”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate din cadrul UE, în data de 25 ianuarie 2021. „Desigur, livrările cu scop umanitar nu sunt afectate de acest lucru. Uniunea Europeană va întreprinde orice acțiune necesară pentru a-și proteja cetățenii și drepturile.”
Chiar înainte de a se stabili eficiența vreunui vaccin, multe țări au semnat acorduri cu producătorii de vaccinuri pentru a furniza un număr stabilit de doze până la anumite date. Ca parte a acestor contracte, țările au plătit în avans pentru pregătirea instalațiilor de fabricație.
AstraZeneca trebuia să livreze 80 de milioane de doze de vaccin către UE, până la sfârșitul lunii martie 2021. Pentru moment, UE nu a aprobat încă acest vaccin, dar acest lucru urmează să aibă loc în curând.
La mijlocul lunii ianuarie, reprezentanții companiei AstraZeneca au declarat către UE că vor putea livra doar 31 de milioane de doze. Potrivit publicației Reuters, acest lucru se datorează faptului că dozele se produc în cadrul unei fabrici de vaccinuri din Belgia, condusă de o companie numită Novasep, care s-a confruntat cu probleme de producție.
„Acest nou program nu este acceptabil”, a declarat Kyriakides. Aceasta a transmis către compania AstraZeneca o scrisoare în care a adresat o serie de întrebări cu privire la numărul de doze produse și zonele în care acestea au fost trimise. „Până în prezent, răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare”, a adăugat Kyriakides.
Potrivit lui Robert Peston, editor politic în cadrul ITV News, o parte a problemei este că, deși AstraZeneca a ajuns la acorduri inițiale cu mai multe țări din UE, în luna iunie 2020, Comisia Europeană a preluat negocierile și a reușit să finalizeze contractul abia în luna august. Acest lucru a lăsat puțin timp pentru a rezolva problemele de aprovizionare. În schimb, Marea Britanie a finalizat contractul cu AstraZeneca în luna mai.
AstraZeneca a stabilit același preț în toate țările, cu excepția unor mici ajustări bazate pe costurile locale. Compania a refuzat să comenteze detalii specifice, dar a confirmat faptul că furnizează vaccinul fără scop lucrativ. „Vaccinul va fi furnizat fără niciun profit la nivel global pe durata pandemiei”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei AstraZeneca.
De asemenea, UE a comandat 600 de milioane de doze de vaccin create de Pfizer și BioNTech. Totuși, în a doua jumătate a lunii ianuarie, UE a primit mai puține doze decât se aștepta. Acest lucru s-a datorat lucrărilor de modernizare a fabricii din Puurs, Belgia. Totuși, aprovizionarea, în regim normal, va putea fi reluată începând cu data de 25 ianuarie, cu livrări majore începând cu data de 15 februarie.
Multe țări mai puțin bogate, din întreaga lume, încă nu au reușit să își procure nici un tip de vaccin. Totuși, există o inițiativă globală, denumită COVAX, condusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în cadrul căreia se încearcă aprovizionarea țărilor mai sărace. Aceasta a strâns până în prezent 6 miliarde de dolari ce vor fi folosiți pentru a cumpăra și distribui vaccinuri.
„În prezent, 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în cel puțin 49 de țări cu venituri mai mari. Într-una dintre țările cu venituri foarte mici au fost administrate doar 25 de doze. „Nu 25 de milioane, nu 25.000, doar 25”, a declarat, în data de 18 ianuarie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.