Acasă Gadget-uri DETECTAREA CORONAVIRUSULUI CU AJUTORUL UNEI APLICAȚII MOBILE

DETECTAREA CORONAVIRUSULUI CU AJUTORUL UNEI APLICAȚII MOBILE

92
0
(c) NeuTigers

În luna ianuarie 2021, o companie din cadrul Universității Princeton a lansat o aplicație de detectare a coronavirusului. Constatarea durează două minute și folosește datele din cadrul dispozitivelor portabile comerciale, precum ceasurile inteligente.

În cadrul primelor teste clinice, instrumentul a detectat, cu o precizie de 90%, dacă o persoană a fost pozitivă sau negativă, chiar dacă aceasta nu a prezentat simptome vizibile a coronavirusului. Potrivit autorităților federale, instrumentele actuale de diagnostic rapid, precum verificarea temperaturii, nu sunt eficiente în detectarea și prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Aplicația CovidDeep, dezvoltată de compania NeuTigers, utilizează rețele neuronale complexe care identifică tiparele cu ajutorul senzorilor prezenți pe dispozitivele purtabile (wearables). Dezvoltat inițial în cadrul unui spital italian, în timpul celei mai mari crize provocate de pandemie, instrumentul este deja utilizat în cadrul centrelor de îngrijire medicală din Franța și SUA. În luna ianuarie 2021, compania a lansat această aplicație și pentru întreprinderile care doresc să testeze rapid rezidenții sau angajații.

„Ne dorim să contribuim la atenuarea acestei pandemii. Compania va continua să colecteze cât mai multe date pentru ca instrumentul să aibă o precizie ridicată”, a declarat Adel Laoui, director general și co-fondator al companiei NeuTigers.

La începutul lunii martie 2020, echipa de cercetători a companiei NeuTigers a început să își adapteze platforma de sănătate StarDeep (un sistem de inteligență artificială, în curs de dezvoltare, utilizat pentru a detecta diabetul) pentru detectarea COVID-19. Platforma se bazează pe algoritmi IA ultra-eficienți, care rulează direct pe dispozitive de mici dimensiuni, precum smartphone-uri sau ceasuri inteligente.

Această tehnică, denumită edge AI, permite ca datele private ale unei persoane, cu privire la sănătate, să rămână pe dispozitivul său, și să nu fie trimise în cloud, o practică pentru care unele aplicații au fost criticate. În cadrul unui raport, privind utilizarea senzorilor produselor wearable pentru combaterea COVID, confidențialitatea și securitatea datelor au fost printre preocupările principale evidențiate de experții în sănătate digitală. „Totul se întâmplă pe dispozitivul lor, nimic nu se transferă mai departe. Utilizatorii controlează datele cu privire la sănătate”, a declarat Laoui.

NeuTigers a dezvoltat aplicația CovidDeep cu ajutorul testelor clinice din cadrul Spitalului San Matteo din Pavia, Italia. Echipa de cercetători a colectat date, prin intermediul senzorilor, cu privire la starea de sănătate a 87 de persoane din trei categorii: sănătos, COVID pozitiv asimptomatic și COVID pozitiv simptomatic. După aceea, cercetătorii au folosit aceste date pentru a antrena rețelele neuronale în identificarea tiparelor de infecție cu COVID. Strategia lor, „grow-and-prune”, a îmbunătățit acuratețea algoritmilor, reducând, în același timp, energia necesară efectuării operației”, a declarat Laoui.

Conform unei lucrări, publicate în cadrul arXiv și în prezent în curs de evaluare în cadrul unui jurnal de prestigiu, echipa a obținut o precizie de până la 98,1% în ceea ce privește diagnosticarea folosind seturi de date reale și sintetice. Potrivit unui comunicat de presă al companiei, în prezent, cu ajutorul datelor colectate de la peste 500 de persoane, aplicația CovidDeep poate oferi un răspuns în decurs de 2 minute și are o precizie de 90% în ceea ce privește determinarea infecției cu COVID-19.

(c) NeuTigers

Pentru a utiliza aplicația CovidDeep, un utilizator trebuie să completeze două chestionare, cu privire la un scurt istoric de sănătate și simptomele din prezent. La finalul configurării aplicației, utilizatorii trebuie să introducă datele senzorului de sănătate. În prezent, unele dintre date provin de la o brățară denumită „Empatica”. Aceste date includ răspunsul galvanic al pielii, temperatura pielii și intervalul de timp dintre bătăile inimii. Restul de date sunt înregistrate de alte dispozitive disponibile: tensiunea arterială este măsurată cu un monitor de tensiune arterială, iar nivelurile de saturație a oxigenului din sânge sunt colectate cu ajutorul unui pulsoximetru.

În prezent, aplicația este vândută către companii și nu este disponibilă în mod direct consumatorilor. Laoui a declarat faptul că echipa va continua să adapteze aplicația și pentru alte dispozitive portabile de sănătate, precum ceasurile inteligente realizate de Fitbit și Apple. În viitor, NeuTigers intenționează să utilizeze platforma StarDeep pentru detectarea depresiei, bolii Alzheimer și multe altele.

Instrumentele inteligente au fost promovate ca fiind una dintre cele mai bune modalități posibile de a examina rapid populațiile mari pentru detectarea de COVID și alte infecții. O altă abordare populară, recentă, a fost reprezentată de aplicațiile care detectează infecția cu COVID prin intermediul analizei sunetului produs de tușit.

Dacă o persoană primește un rezultat pozitiv în urma testării cu o astfel de aplicație, aceasta ar trebui să se adreseze unui profesionist din domeniul sănătății pentru efectua un test complet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.