Acasă Gadget-uri 5 APLICAȚII MOBILE PENTRU PASIONAȚII DE ASTRONOMIE

5 APLICAȚII MOBILE PENTRU PASIONAȚII DE ASTRONOMIE

842
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Astronomia este mai ușoară decât ți-ai fi putut imaginat. De fapt, pentru a surprinde cele mai bune evenimente celeste ale cerului în timpul nopții, nu este, neapărat, nevoie de ore întregi pentru a studia diagramele cerului sau pentru a investi într-un telescop de ultimă generație. De la planeta Marte, până la centura lui Orion, Galaxia Andromeda și chiar Stația Spațială Internațională, toate acestea și multe alte fenomene, le puteți observa doar cu ochiul liber.

Însă, deși nu sunt necesare echipamente costisitoare, fiecare pasionat de astronomie poate beneficia de numeroase aplicații mobile, la care poate apela în orice moment. Indiferent dacă doriți să faceți abstracție de poluarea luminoasă sau să localizați o anumită planetă pe cer, iată câteva aplicații care vă pot fi de mare ajutor:

1. Light Pollution Map

(c) BBC Science Focus Magazine

Pentru orice astronom al secolului XXI, poluarea luminoasă poate fi o barieră serioasă în calea observării corpurilor cerești. De fapt, un sondaj realizat de către Organizația de Caritate Rurală, care a implicat participarea a 2.500 de astronomi amatori, a relevat faptul că doar 2% dintre respondenți au putut observa un cer întunecat cu peste 30 de stele, într-o anumită noapte.

Deci, unde poți merge să observi cât mai multe stele? Harta poluării luminoase vă poate oferi mai multe răspunsuri. Nu numai că va indica zonele locale fără poluare luminoasă, dar, totodată, oferă și instrucțiuni ușor de urmat pentru a ajunge în locația indicată. În plus, aplicația oferă și informații despre condițiile cerului și temperatura locală.

Aplicația poate fi descărcată gratuit, doar pe dispozitivele Apple.

2. SkyView Lite

(c) BBC Science Focus Magazine

Această aplicație extrem de inteligentă reprezintă, fără îndoială, o comoară pentru iubitorii cerului.

Prin simpla orientare a dispozitivului către cer, SkyView poate identifica galaxii, stele, constelații, planete și chiar Stația Spațială Internațională. Tehnologia sa, care include realitatea augmentată, vă va arăta chiar și informații despre corpurile cerești văzute pe camera foto.

În plus, aplicația este echipată și cu filtre de ecran în modul nocturn roșu sau verde, oferindu-vă o vedere nocturnă cât mai bună.

Aplicația poate fi descărcată gratuit, atât pe dispozitivele Apple, cât și pe cele Android.

3. Stellarium

Secretul pentru o bună vedere astronomică îl reprezintă planificarea. Acest lucru se datorează faptului că natura schimbătoare a cerului pe timp de noapte, presupune faptul că cele mai bune locuri de observat corpurile pot varia de la o seară la alta.

Din fericire, Stellarium poate veni în sprijinul tău cât ai clipi. Acest software planetariu oferă o simulare 3D exactă a cerului pentru orice noapte dată, în orice loc de pe Pământ, evidențiind cele mai importante obiective turistice și oferind indicațiile necesare pentru a ajunge în locațiile respective. Astfel, Stellarium este însoțitorul ideal pentru orice astronom amator (în special unul care urăște planificarea extinsă).

Aplicația poate fi descărcată gratuit, atât pe dispozitivele Apple, cât și pe cele Android.

4. NightCap

(c) BBC Science Focus Magazine

Concepută special pentru a captura fotografii cu lumină redusă, tehnologia IA ajustează zgomotul camerei dumneavoastră, ISO, balansul de contrast, setările declanșatorului și multe altele, pentru a realiza imagini de bună calitate ale cerului pe timp de noapte. Există chiar și moduri specifice ale camerei pentru a realiza studii amănunțite ale stelelor și pentru a observa Stația Spațială Internațională.

Combinați toate acestea cu capacitatea de a realiza videoclipuri pe timp de noapte și time-lapses, NightCap este cel mai bun instrument de astrofotografie pentru începători.

Aplicația poate fi descărcată pe dispozitivele Apple, costul achiziționării acesteia fiind de 2,99 lire.

5. Dark Sky

(c) BBC Science Focus Magazine

Dark Sky este o aplicație care oferă prognoze meteo hiperlocale, în timp real, care vor prezice când cerul va fi neobstrucționat exact în locul în care vă aflați.

În plus, aplicația oferă informații despre faza curentă a lunii, precum și condițiile de vânt existente și orele la care va răsări soarele.

Aplicația poate fi descărcată pe dispozitivele Apple, costul achiziționării acesteia fiind de 3,99 lire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.