Acasă Cultură DESCOPERIREA UNUI CUIB FOSILIZAT DE DINOZAURI

DESCOPERIREA UNUI CUIB FOSILIZAT DE DINOZAURI

157
0
(c) Shundong Bi et al

Descoperirea unui oviraptor, fosilizat deasupra unor ouă, confirmă faptul că cel puțin unii dinozauri se așezau pe ouă sau lângă acestea pentru a le menține calde, într-un mod asemănător păsărilor. Ouăle conțineau embrioni aflați într-un stadiu avansat, care s-au dezvoltat la temperaturi de până la 38°C.

Există deja dovezi solide cu privire la faptul că unii dinozauri cloceau ouă, asemănător păsărilor. Mai multe fosile ale unor oviraptori adulți, dinozauri asemănători unor păsări, care aveau o lungime de aproximativ 2 metri, au fost găsite pe sau în apropierea unor ouă.

Cu toate acestea, nu toți cercetătorii sunt convinși de acest lucru. Mulți dintre aceștia sunt de părere că până și dinozaurii de dimensiuni mai mici ar fi putut fi prea grei pentru a sta pe ouă fără a le deteriora. Unii dintre cercetători susțin faptul că oviraptorii descoperiți pe cuiburi au murit în timp ce depuneau ouă, și nu atunci când le cloceau, sau în timp ce păzeau ouăle.

În prezent, o echipă de cercetători condusă de către Xing Xu, din cadrul Academiei Chineze de Științe din Beijing, a descris și analizat o fosilă descoperită în vecinătatea orașului Ganzhou din China. Aceasta era compusă din rămășițele parțiale ale unui oviraptor adult, fosila fiind poziționată deasupra a cel puțin 24 de ouă, dintre care multe conțineau embrioni în interior.

„În trecut, au mai fost descoperite ouă cu embrioni, dar nu în asociere cu un adult. Este pentru prima dată când descoperim o fosilă care să conțină ambele specimene”, a declarat un membru al echipei, Michael Pittman, din cadrul Universității din Hong Kong.

Faptul că embrionii se aflau într-un stadiu avansat arată faptul că adultul nu depunea ouă în momentul în care a murit.

Mai mult decât atât, echipa a analizat și raporturile izotopilor de oxigen-18 și oxigen-16 din carbonații cojilor de ou și oaselor embrionilor. Aceste raporturi pot oferi informații cu privire la temperatura mediului la momentul formării carbonaților. În cazul a două ouă, în urma analizei izotopice s-a sugerat faptul că embrionii s-au dezvoltat la temperaturi situate în jurul temperaturii corpului, adică între 36°C și 38°C. Acest lucru denotă faptul că ouăle nu erau doar păzite, ci și clocite, a declarat Pittman.

În cazul celui de-al treilea ou analizat, care era mai departe de corpul adultului, temperatura era situată între 30°C și 32°C. „Acest fenomen ce presupune dezvoltarea unor ouă la o temperatură mai scăzută există și în cazul unor păsări moderne. Toate aceste date confirmă faptul că cel puțin unii oviraptori cloceau ouăle”, a adăugat Pittman.

Cu toate acestea, comportamentele au variat, probabil, la alte tipuri de dinozauri. De exemplu, este puțin probabil ca sauropodele uriașe să fi clocit ouăle.

Numele „oviraptor” este unul greșit, deoarece se traduce în „hoț de ouă”. Primul exemplar care a fost descris a fost descoperit deasupra unor ouă, iar arheologul a concluzionat, în mod greșit, faptul că animalul fura ouăle unui alt dinozaur în momentul în care a fost ucis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.