Acasă Stil de Viață 5 TRUCURI PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA PUTERII DE VOINȚĂ

5 TRUCURI PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA PUTERII DE VOINȚĂ

117
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Anul Nou, un nou tu – dacă ar fi atât de simplu… Aceste simple trucuri mintale vă vor ajuta să vă maximizați puterea de autocontrol.

Dacă v-ați fixat obiectivele pentru noul an, tot ce rămâne de făcut este cum anume să le respectați întocmai. Iată știința din spatele îmbunătățirii puterii voinței dumneavoastră:

1. Nu aruncați dulciurile

Pășind în noul an, ar putea părea o idee bună să aruncați orice dulciuri rămase de la Crăciun,  pentru a evita tentația de a le consuma. Ei bine, aceasta nu este cea mai bună soluție.

În cadrul unui experiment, cercetătorii din cadrul Universității Catolice din Leuven, Belgia, au supus studenți voluntari acestei tentații, sub forma unui bol cu bomboane „Quality Street”, nepermițându-le acestora să se atingă de el. Ulterior, când tentația a luat forma unui bol de bomboane M&M, aceștia au mâncat mai puțin decât studenții care nu au avut parte de tentația Quality Street.

A învăța să reziști tentației poate avea un puternic efect asupra dumneavoastră.

2. Gargară cu băuturi zaharate

Mai multe studii arată faptul că, prin intermediul unei înghițituri mari de băutură, pe bază de zahăr, cantitatea de glucoză vă poate stimula voința.

Într-un mod ciudat, nici măcar nu trebuie să beți băuturi zaharate pentru a beneficia de acest lucru. Cercetările efectuate de către Prof. psiholog Martin Hagger, în cadrul Universității Curtin din Australia, au arătat că, atunci când voluntarii au făcut gargară cu o băutură dulce, pe care ulterior au eliminat-o, puterea de voință a acestora a crescut pentru anumite sarcini, precum strângerea mai puternică a mâinilor în cadrul evenimentelor de socializare, sau finalizarea unui joc de inteligență dificil.

3. Evitați obiectivele multiple

În cazul în care exercitarea voinței noastre se poate diminua pentru un timp, nu are niciun sens să ne propunem prea multe obiective care se vor desfășura simultan.

În timp ce studiile au arătat că dieta și exercițiile fizice pot funcționa împreună, dacă scopul lor colectiv este reducerea greutății, abordarea simultană a diferitelor obiective, precum pierderea în greutate, un limbaj mai adecvat și păstrarea ordinii, ar putea reprezenta o tensiune mult prea mare.

„Ceea ce vă sfătuiesc este să le realizați treptat”, a afirmat prof. Roy Baumeister, din cadrul Universității Queensland din Australia.

4. Controlează mediul înconjurător

Anumite comportamente, precum consumul excesiv de mâncare sau alcool, sunt uneori determinate de indicii din mediul nostru înconjurător. Acest lucru se poate datora faptului că, fie ne uităm la televizor singuri, determinându-ne să mâncâm trei pungi de chipsuri la rând, fie o seară de jocuri la un bar care ne îndeamnă să bem excesiv.

„O eventuală strategie ar fi să recunoașteți indicii și să încercați să structurați mediul, astfel încât aceștia să nu apară sau să aveți un fel de alternativă”, a menționat prof. Martin Hagger, din cadrul Universității din California, Merced.

5. Utilizați atenția și meditația

În cadrul unui experiment, realizat de către cercetătorii elvețieni, voluntarii participanți au vizionat videoclipuri respingătoare de pe YouTube, precum stoarcerea coșurilor de pe spate. Însă, pentru a-și pune puterea de voință sub presiune, acestora le-a fost interzis să arate orice răspuns referitor la clipurile vizionate, precum grimasele.

De asemenea, aceștia au avut sarcina de a face trecerea de la apostrof la șiruri de litere. Cei care au practicat meditația mindfulness între cele două sarcini, precum concentrarea asupra respirației, au avut rezultate mai bune în cel de-al doilea test decât cei care nu au practicat-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.