Acasă Știri CREIERUL CÂINELUI DISTINGE CUVINTELE PRECUM UN COPIL DE UN AN

CREIERUL CÂINELUI DISTINGE CUVINTELE PRECUM UN COPIL DE UN AN

300
0
Your dog’s brain understands words like a one-year-old child (c) Vivien Reicher

Potrivit unui studiu, creierul câinilor nu procesează diferența dintre două cuvinte, care diferă doar printr-un singur sunet. Acest lucru este similar cu modul în care, copiii procesează cuvintele la vârsta de aproximativ 14 luni și ar putea explica de ce câinii învață doar un număr redus de cuvinte, pe parcursul vieții acestora.

Cercetătorii din cadrul Universității Eötvös Loránd, Budapesta, au studiat activitatea creierului la câini prin intermediul electroencefalografiei (EEG). În acest sens, aceștia au selectat o serie de câini fără niciun antrenament special și le-au fixat electrozi la nivelul capului.

Ulterior, echipa de cercetare a redat o înregistrare, ce conținea cuvintele pe care câinii le cunoșteau, în mod normal, cuvinte fără sens care sunau similar și cuvinte fără sens care sună complet diferit, înregistrând răspunsul câinilor.

Activitatea creierului a indicat faptul că, aceștia puteau distinge cuvintele pe care le cunoșteau de cuvintele fără sens, în aproximativ 200 de milisecunde, perioadă de timp similară cu cea a oamenilor.

De asemenea, au descoperit și faptul că, deși câinii au o capacitate excepțională de a procesa sunetele, aceștia nu fac diferența între cuvintele pe care le cunosc (de exemplu:  „șezi”) și cuvintele fără sens care diferă doar printr-un singur sunet (de exemplu: „sut”). Acest lucru plasează capacitatea acestora de procesare, în jurul capacității unui copil cu vârsta de aproximativ un an.

Cu toate acestea, cercetătorii consideră faptul că acest lucru nu se datorează limitelor inteligenței acestora, ci pentru că nu acordă suficientă atenție tuturor sunetelor dintr-un cuvânt.

„În mod similar sugarilor, speculăm faptul că similitudinea activității creierului câinilor privind cuvintele de instrucție pe care le cunosc și cuvintele similare fără sens, nu reflectă constrângeri perceptive, ci prejudecăți atenționale și de procesare”, a explicat dr. Attila Andics, cercetătorul principal al MTA – ELTE „Lendület”, Grupul de Cercetare pentru Neuroetologia Comunicării. Între 14 – 20 de luni, sugarii învață să acorde atenție diferențelor dintre cuvintele cu sunete similare, iar vocabularul acestora se extinde rapid. Cu toate acestea, studiul sugerează faptul că câinii nu învață niciodată această abilitate și astfel, în medie, aceștia învață doar 165 de cuvinte de-a lungul vieții acestora, în ciuda faptului că își petrec întreaga viață într-o familie, alături de limbajul uman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.