Acasă Știri MASA OBIECTELOR ARTIFICIALE DE PE PĂMÂNT A DEPĂȘIT MASA FIINȚELOR VII

MASA OBIECTELOR ARTIFICIALE DE PE PĂMÂNT A DEPĂȘIT MASA FIINȚELOR VII

172
0
Humanity is tipping the scales (c) Itai Raveh

În prezent, din punct de vedere al masei, există mai multe clădiri decât copaci și mai mult plastic decât animale, deoarece oamenii creează obiecte într-un ritm mai alert decât rata de producere a biomasei de către natură.

Ron Milo și colegii săi, din cadrul Institutului de Știință Weizmann, din Israel, au estimat masa tuturor obiectelor artificiale și a organismelor vii de pe planetă. Aceștia au declarat faptul că 2020 poate fi anul în care masa creațiilor umanității depășește masa biosferei.

„Suntem, într-adevăr, în punctul de tranziție, deoarece în jurul nostru sunt mai multe obiecte create de om decât biomasă”, a declarat Milo.

Echipa a declarat faptul că, în anul 1900, masa obiectelor create de om reprezenta doar 3% din masa totală a tuturor ființelor vii, denumită biomasă. În prezent, se estimează faptul că, până în anul 2040, masa obiectelor artificiale urmează să fie de trei ori mai mare decât cea a biomasei.

Cea mai mare parte a obiectelor create de om este reprezentată de infrastructură, în timp ce arbuștii și copacii reprezintă 90% din biomasă. Echipa de cercetători a estimat faptul că masa clădirilor este de aproximativ 1100 de gigatone. În plus, pe planetă există 8 gigatone de plastic, 900 gigatone de copaci și 4 gigatone de faună, aici fiind incluși și oamenii.

Cercetătorii au adăugat și faptul că masa totală a ființelor vii de pe Pământ a rămas aproximativ aceeași, din anul 1900 până în prezent, în timp ce masa obiectelor create de om s-a dublat la fiecare 20 de ani. Este imposibil de estimat momentul în care masa artificială a depășit sau va depăși biomasa, însă echipa a declarat faptul că acest lucru se va întâmpla între anii 2014 – 2026.

Cea mai mare creștere a masei obiectelor artificiale s-a produs după cel de-al doilea război mondial, într-o perioadă de creștere a consumului și a dezvoltării urbane cunoscută sub numele de „marea accelerare”, a adăugat echipa de cercetători.

„Analiza produce mai multe întrebări decât răspunsuri, însă aceste întrebări sunt fascinante. Cu ajutorul acestui studiu am putea descoperi care sunt, de fapt, limitele planetei în ceea ce privește masa infrastructurală și ce implicații presupune aceasta. Acest studiu subliniază nevoia unei administrări înțelepte și informate a mediului înconjurător”, a declarat Jeremy Woods, din cadrul Colegiului Imperial din Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.