Acasă Sănătate CE SE POATE ÎNTÂMPLA DACĂ EȘTI ÎNȚEPAT ÎN OCHI DE O ALBINĂ?

CE SE POATE ÎNTÂMPLA DACĂ EȘTI ÎNȚEPAT ÎN OCHI DE O ALBINĂ?

742
0
(c) Getty | Matt Cardy

În luna decembrie a anului 2020, o echipă de medici au publicat o imagine a unui ochi înțepat de către o albină. Imaginea, publicată în New England Journal of Medicine, a inclus și un scurt raport cu privire la starea și recuperarea pacientului. Informațiile confirmă faptul că o astfel de înțepătură este foarte neplăcută.

Pacientul ghinionist a fost un bărbat în vârstă de 22 de ani, care a ajuns la o secție de urgență a unui spital prezentând simptome de durere, vedere scăzută și inflamare la nivelul ochiului stâng, după ce acesta a fost înțepat de către o albină cu aproximativ o oră mai devreme. Deși bărbatul vedea perfect cu ochiul drept, el a raportat faptul că putea vedea doar mișcări ale mâinilor la o distanță mică față de acesta, cu ochiul stâng.

(c) Getty Images

La o privire mai atentă, medicii au raportat o ceață difuză în cadrul ochiului stâng din cauza umflăturii și un ac de albină care încă era integrat în globul ocular, înconjurat de o substanță secretată de ochi. Mai exact, acul era încorporat în corneea bărbatului, stratul exterior de țesut, în formă de cupolă, din partea din față a ochiului, care ajută la focalizarea luminii.

Penetrările de cornee cu ace de albină sunt rare, au explicat medicii. Totuși, atunci când acestea apar, există riscul ca țesutul corneei să cedeze și să aibă un aspect tulbure (decompensarea corneei). De asemenea, există posibilitatea apariției glaucomului secundar, în cadrul căruia presiunea din interiorul ochiului crește și provoacă leziuni ale nervilor optici și pierderea vederii.

Ac de albină. (c) Getty | Andia

Medicii i-au oferit bărbatului câteva picături de ochi cu antibiotice și un anestezic local, înainte de a scoate acul. După aceea, aceștia au curățat rana și au închis-o cu suturi corneene. În cele din urmă, medicii i-au prescris bărbatului un tratament pentru o perioadă de două săptămâni, care a inclus glucocorticoizi, antibiotice și medicamente pentru ochi cu scopul de a preveni inflamația, durerea și infecția secundară.

Într-un final relativ fericit, ochiul bărbatului și-a revenit în mare măsură. La 3 luni de la incident, inflamația corneei scăzuse complet, iar vederea acestuia revenise aproape complet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.