O colecție vastă de artă rupestră antică și rămășițe arheologice, descoperite în Pădurea Amazon, în regiunea Columbiei, oferă o scurtă privire asupra vieții predecesorilor oamenilor care locuiesc în regiune.
Ilustrațiile și rămășițele sugerează faptul că oamenii au trăit în nordul Amazonului în aceiași perioadă cu mega-mamiferele care au dispărut în prezent. De asemenea, în aceste picturi se observă faptul că oamenii din vechime aveau o dietă variată, indicând faptul că s-au adaptat rapid la noul lor mediu.
Situl arheologic din Serranía La Lindosa, un afloriment stâncos din sudul Columbiei, a fost descoperit de către o echipă internațională de cercetători care investiga regiunea Guaviare. Aceasta este prima dovadă concretă a existenței civilizației umane din Amazon, în Columbia, au declarat aceștia.
O multitudine de picturi rupestre indigene au fost documentate în Guaviare, în special în Parcul Național Chiribiquete. Pictura rupestră descoperită în La Lindosa este o premieră pentru știință, această nefiind cunoscută nici de către localnici, potrivit cercetătorilor. Pictura se remarcă atât prin detaliile sale, cât și prin amploarea sa. Colajul de imagini include modele geometrice, amprente ale mâinilor și ilustrații cu oameni și animale. Picturile se întind pe aproximativ 5 kilometri de rocă și ar putea dura zeci de ani pentru ca acestea să fie studiate complet.
Echipa de arheologi, condusă de Francisco Javier Aceituno din cadrul Universității din Antioquia, Columbia, a fost încântată să descopere imagini ce includ specii dispărute, dar și altele existente în prezent, precum pești, păsări și șopârle.
„Eram conștienți de prezența megafaunei în regiune și de dispariția acesteia, în urmă cu aproximativ 10-12.000 de ani. Ilustrațiile demonstrează prezența oamenilor în regiune, acum 12.500 de ani”, a declarat José Iriarte, membru al echipei de cercetare din cadrul Universității din Exeter, Marea Britanie.
Iriarte a declarat faptul că este „destul de clar” că în picturi este descrisă o paleolamă, o specie de lamă antică dispărută. În cadrul altor desene au fost identificate alte animale, precum leneși uriași, mastodonți și rude antice ale elefanților.
„Reprezentările cailor sunt foarte clare. Totuși, din punctul meu de vedere, paleolama ar putea fi o reprezentare mai puțin reușită a unui cerb”, a declarat Hans ter Steege, expert în diversitatea plantelor amazoniene la Centrul Naturalis pentru Biodiversitate din Olanda, care nu a fost implicat în cercetare.
Cercetătorii vor studia în continuare picturile pentru a estima mai exact vârsta acestora.
Cu toate acestea, dovezile arheologice suplimentare arată faptul că oamenii erau prezenți în regiune în urmă cu 12.500 de ani. Cercetătorii au excavat o zonă de la baza unei secțiuni a feței de piatră și au descoperit dovezi ale activității umane antice, sub forma unor oase de animale. Unele dintre rămășițe apar și în straturile de praf care conțin amprentele palmelor care au fost datate cu carbon, și a căror vechime se estimează ca având 12.500 de ani. De asemenea, aceste straturi conțin și rămășițe de ocru similare cu cele utilizate în realizarea picturilor rupestre.
„Prezența oamenilor în perioada în care megafauna cutreiera acea regiune reprezintă o descoperire semnificativă. Cel mai important lucru a fost obținerea unor date corecte, cu ajutorul radiocarbonului, pentru a determina perioada în care oamenii au locuit în acea zonă”, a declarat Aceituno.
Cu toate acestea, în zonă nu s-au găsit rămășițe ale megafaunei, sugerând, probabil, faptul că oamenii nu au vânat animalele sau că acestea au fost procesate în altă zonă. În plus, nu s-au găsit nici rămășițe ale unor animale de dimensiuni medii, precum maimuțele, un aliment de bază pentru grupurile indigene care locuiesc în prezent în regiune. „Acest lucru ar putea însemna că în acea perioadă, oamenii încă nu dispuneau de uneltele necesare pentru a vâna animalele care locuiau în copaci”, a declarat Iriarte.
Aproximativ jumătate din rămășițe descoperite erau ale unor pești, inclusiv piranha. Cu toate acestea, dieta acestora nu se limita doar la atât. Oamenii de la acea vreme consumau și reptile, precum iguane, șerpi și rozătoare, precum paca și capibara.
De asemenea, s-au descoperit dovezi cu privire la faptul că aceștia consumau fructe. „Diversitatea animalelor și plantelor consumate sugerează faptul că oamenii se adaptaseră rapid la mediul din Amazon”, a declarat Steege.