Acasă Cultură DESCOPERIREA UNUI APARAT DE CRIPTAT NAZIST ÎN MAREA BALTICĂ

DESCOPERIREA UNUI APARAT DE CRIPTAT NAZIST ÎN MAREA BALTICĂ

206
0
(c) Getty Images

Scafandrii care recuperează plasele de pescuit, aruncate în Marea Baltică, au făcut o descoperire foarte rară: o mașină de criptare Enigma, folosită de naziști pentru a codifica mesaje secrete în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dispozitivul electromecanic a fost utilizat pe scară largă de către armata nazistă pentru a cripta comunicațiile, care de obicei erau transmise prin radio în Codul Morse. Trei sau mai multe rotoare, din cadrul dispozitivului, foloseau o serie de chei de criptare pentru a converti fiecare literă a alfabetului într-o literă diferită.

Enigma avea aspectul unei mașini de scris. Un operator tasta un mesaj simplu. Mesajul era apoi criptat și reflectat cu ajutorul a 26 de lumini aflate deasupra tastelor, câte o lumină pentru fiecare literă convertită. Literele convertite erau apoi transcrise pentru a obține textul cifrat.

Cheile de criptare erau schimbate, utilizând o serie de setări ale dispozitivului care se modificau în mod regulat, folosind liste realizate în prealabil. Persoanele care primeau mesajele trebuiau să utilizeze aceleași liste ca cele ale expeditorilor, pentru a putea citi mesajele.

În noiembrie 2020, scafandrii, din cadrul grupului ecologist WWF, au descoperit mașina Enigma în timp ce aceștia căutau plase de pescuit abandonate în Golful Gelting, de pe coasta Germaniei. Dispozitivul recuperat era corodat, dar tastele individuale, care afișau literele, încă erau intacte și lizibile.

„Un coleg care înota a observat o plasă cu o mașină de scris veche în ea”, a declarat scafandrul Florian Huber pentru agenția de știri DPA. Echipa și-a dat seama rapid că dispozitivul reprezenta ceva mult mai remarcabil decât o simplă mașină de scris.

„Am făcut multe descoperiri ciudate în ultimii 20 de ani. Dar nu am visat niciodată că vom găsi într-o zi una dintre mașinile legendare Enigma”, a declarat Huber pentru agenția de știri Reuters.

Scafandrul a declarat faptul că suspectează că dispozitivul a fost pierdut cu puțin timp înainte de predarea Germaniei. în luna mai a anului 1945. La acea vreme, liderii naziști au emis un ordin pentru ca submarinele să fie abandonate în Golful Gelting, pentru a preveni capturarea lor de către Forțele Aliate.

Enigma a îngreunat urmărirea submarinelor germane de către Forțele Aliate, până când o echipă britanică, condusă de matematicianul și omul de știință Alan Turing, a descifrat modul de criptare pe care o folosea dispozitivul. Această realizare, care s-a bazat pe descoperirile făcute de oamenii de știință din cadrul Biroului de Cifrare Polonez, a făcut posibil ca Aliații să descifreze mesaje cu privire la mișcările militare germane. Mulți istorici sunt de părere că această realizare a condus la terminarea mai rapidă a războiului și astfel la prevenirea multor decese.

Experții din cadrul Muzeului de Arheologie de Stat vor restaura mașina. Procesul, care va include o desalinizare completă, va dura aproximativ un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.