Acasă Stil de Viață 30 DE MINUTE DE MIȘCARE ZILNICĂ AR PUTEA CONTRACARA EFECTELE SEDENTARISMULUI

30 DE MINUTE DE MIȘCARE ZILNICĂ AR PUTEA CONTRACARA EFECTELE SEDENTARISMULUI

99
0
(c) BBC Science Focus Magazine

„Sporirea nivelului de activitate fizică săptămânală recomandată ar putea compensa daunele cauzate de comportamentul sedentar prelungit”, au declarat oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Recomandarea, publicată în cadrul unei ediții speciale a revistei „British Journal of Sports Medicine”, face parte din noile ghiduri globale privind activitatea fizică și comportamentul sedentar. În plus, în urma unor noi cercetări pe această temă, s-a sugerat faptul că o creștere a activității fizice poate contracara riscul de deces precoce, apărut în urma unui comportament sedentar de lungă durată.

„Deși noile recomandări se bazează pe cele mai noi descoperiri, există încă unele lacune. De exemplu, încă nu este clar ce reprezintă sedentarismul, din punct de vedere al perioadei de timp. Totuși, noi sperăm că vom avea răspunsuri în decurs de câțiva ani”, a declarat profesorul Emmanuel Stamatakis din cadrul Universității din Sydney, coeditorul ediției speciale.

„Aceste linii directoare sunt foarte oportune, având în vedere că ne aflăm în mijlocul unei pandemii globale, care a închis oamenii în locuințe pentru perioade lungi și a încurajat o creștere a comportamentului sedentar. Cu toate astea, oamenii își pot proteja sănătatea și pot compensa efectele nocive ale inactivității fizice”, a adăugat acesta.

„După cum subliniază aceste linii directoare, toate activitățile fizice contează și orice tip de mișcare este mai bună decât lipsa acestora. Există o mulțime de opțiuni ale activităților fizice, care nu necesită mult spațiu sau echipamente, precum urcarea scărilor, jucatul activ cu copiii sau animale de companie, dansul, cursurile online de yoga sau Pilates”, a declarat Emmanuel Stamatakis.

În cadrul cercetărilor, care au implicat mai mult de 44.000 de persoane din patru țări, oamenii de știință au descoperit faptul că un comportament sedentar prelungit, adică pe o perioadă de 10 sau mai multe ore, este asociat cu „un risc semnificativ crescut de deces, în special în rândul persoanelor care nu sunt active din punct de vedere fizic.

Cercetătorii au declarat faptul că 30 – 40 de minute de activitate fizică pe zi, de la o intensitate moderată până la una ridicată, micșorează substanțial acest risc, reducându-l la niveluri asociate cu un comportament sedentar pe o perioadă foarte scurtă de timp.

De asemenea, autorii au declarat faptul că descoperirile confirmă, în general, recomandările prezentate în ghidurile globale ale OMS privind activitatea fizică și comportamentul sedentar.

Totuși,  nu există suficiente dovezi cu privire la pragul maxim specific, în ceea ce privește comportamentul sedentar.

Ghidul OMS recomandă între 150-300 de minute de activitate fizică săptămânală, la o intensitate moderată, sau cel puțin 75-100 de minute de activitate fizică săptămânală la intensitate mare.

De asemenea, alte recomandări cheie pentru adulți, inclusiv în cazul celor cu afecțiuni de lungă durată sau cu dizabilități, includ desfășurarea unor activități de tonifiere a mușchilor, precum exercițiile cu greutăți, la o intensitate moderată sau mai mare, de cel puțin două ori pe săptămână.

În ghid se mai recomandă adulților cu vârste de peste 65 de ani efectuarea de activități fizice care pun accentul pe echilibrul funcțional și antrenamente de forță, la intensitate moderată sau mai mare, de cel puțin 3 ori pe săptămână, pentru a spori mobilitatea.

De asemenea, persoanelor de sex feminin li se recomandă efectuarea de exerciții fizice regulate, ce includ diverse activități aerobe și de tonifiere musculară pe tot parcursul sarcinii și chiar și după naștere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.