Acasă Stil de Viață DIETELE FĂRĂ CARNE SUNT ASOCIATE CU UN RISC MAI MARE DE APARIȚIE...

DIETELE FĂRĂ CARNE SUNT ASOCIATE CU UN RISC MAI MARE DE APARIȚIE A FRACTURILOR OSOASE

122
0
(c) coldsnowstorm/Getty Images

Persoanele care nu mănâncă carne sunt mai predispuse la fracturi ale oaselor, în special a șoldurilor, conform celui mai mare studiu realizat cu privire la acest risc. Acest risc poate fi provocat de lipsa de calciu și proteine din dieta persoanelor, precum și din cauza faptului că acestea tind să fie mai subponderali și, prin urmare, prezină o cantitate mai mică de țesut muscular sau adipos, pentru a amortiza o cădere.

Mai multe studii anterioare au arătat faptul că persoanele vegetariene prezintă oase mai puțin dure decât consumatorii de carne, dar nu era clar dacă acest lucru a avut vreun efect semnificativ asupra riscului lor de fracturi osoase.

Noua cercetare s-a bazat pe un studiu de lungă durată, numit EPIC-Oxford, inițial creat pentru a analiza dacă dieta influențează riscul de apariție a cancerului, urmărind sănătatea a aproximativ 65.000 de persoane din Marea Britanie începând cu anul 1993. Studiul a monitorizat dieta tipică a oamenilor și starea de sănătate, cu ajutorul datelor de evidență a pacienților spitalelor.

Până în anul 2010, numărul veganilor care prezentau fracturi ale șoldului era de peste două ori mai mare decât consumatorii de carne, în timp ce vegetarienii și consumatorii de pește prezentau o creștere mai mică a acestui risc, de aproximativ 25%. De asemenea, veganii, dar nu și vegetarienii și consumatorii de pește, prezentau un risc mai mare de fracturi osoase.

„Nivelul general al riscului pentru vegani a fost relativ mic, echivalând cu aproximativ 20 de oase suplimentare rupte la 1000 de oameni, pe parcursul a 10 ani. Dar rata fracturilor este probabil mai mare la vârstnici, care prezintă fracturi ale șoldurilor mai frecvente, deoarece vârsta medie a participanților studiului inițial a fost de 45 de ani”, a declarat cercetătorul Tammy Tong, din cadrul Universității din Oxford.

Când au fost analizate dietele oamenilor, consumatorii de carne consumau mai mult calciu și proteine. Calciul este o componentă importantă a oaselor, iar proteinele pot ajuta la absorbția calciului din alimente. „Cu excepția cazului în care consumă suplimente de calciu, este destul de puțin probabil ca veganii să aibă un aport suficient de calciu doar din dietă”, a adăugat Tong.

Totuși, este posibil ca oamenii care au o dietă vegană să aibă un nivel mai ridicat de calciu. „În anii 1990, au existat mai puține procese de fortificare a laptelui vegetal”, a declarat aceasta.

„Cu siguranță este posibil să vă îngrijiți oasele cu o dietă vegană bine planificată, dar oamenii au nevoie de informații suplimentare pentru a face alegeri sănătoase”, a declarat Heather Russell, dietetician în cadrul Societății Vegane din Marea Britanie.

Studierea aceluiași grup de oameni a arătat anterior faptul că a fi vegetarian există o asociere cu un risc al apariției cancerului cu 10% mai mic, după 15 ani, și de o rată cu 20% mai mică de boli ale inimii, dar și un risc cu 20% mai mare de accident vascular cerebral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.