Tinitusul poate fi detectat de un sistem de inteligență artificială (IA), pe baza rezultatelor imaginilor cerebrale. Acest sistem poate ajuta la îmbunătățirea tratamentelor în cazul afecțiunilor de acest tip.
Mehrnaz Shoushtarian și colegii acesteia, din cadrul Institutului Bionic din Melbourne, Australia, au dezvoltat un algoritm care poate detecta prezența și severitatea tinitusului.
IA poate detecta prezența tinitusul cu o precizie de 78% și poate face diferența între formele ușoare și severe ale afecțiunii cu o precizie de 87%.
Tinitusul cronic afectează aproximativ 15% dintre adulți. De obicei, boala este diagnosticată cu ajutorul unui test auditiv, prin auto-raportare sau pe baza unui chestionar subiectiv.
În primul rând, echipa de cercetători a folosit o tehnică de neuroimagistică noninvazivă, cunoscută sub numele de spectroscopie funcțională în infraroșu, sau fNIRS, în cazul a 25 de persoane cu tinitus cronic și 21 de persoane fără afecțiune. Aceasta utilizează lumina infraroșie pentru a măsura fluxul sanguin și nivelurile de oxigen din anumite regiuni ale creierului, care corespund activității creierului.
Echipa a măsurat semnalele fNIRS, în timp ce participanților li s-au prezentat atât stimuli vizuali, cât și auditivi.
„Atât în cazul persoanelor cu sau fără deficiențe de auz s-au înregistrat răspunsuri neuronale, în urma stimulilor audio-vizuali”, a declarat Shoushtarian. Cercetările anterioare au arătat faptul că persoanele cu tinitus prezintă activitate redusă în cuneus, o regiune a creierului implicată în procesarea vizuală.
Persoanele cu tinitus au fost rugate să evalueze cât de tare și deranjantă era starea lor. Aceste rezultate au fost corelate cu tiparele de activitate cerebrală, pe baza semnalelor fNIRS.
Cercetătorii au descoperit faptul că persoanele ce prezentau o formă mai severă a tinitusului prezentau niveluri mai ridicate de conexiuni de fond între anumite regiuni ale creierului. În cazul acestora, răspunsurile creierului la stimulii vizuali și auditivi au fost semnificativ mai reduse. Echipa consideră că acest lucru se datorează faptului că activitatea neuronală de fond crescută în cazul persoanelor cu tinitus afectează capacitatea creierului de a răspunde la stimuli.
În urma acestor rezultate, echipa de cercetători au creat un algoritm care corela rezultatele fNIRS cu severitatea tinitusului. „Faptul că IA poate distinge în mod obiectiv, între o formă ușoară de tinitus și una severă, poate ajuta la îmbunătățirea tratamentului în cazul acestor afecțiuni”, a adăugat Shoushtarian. În prezent, este dificil de evaluat rata de succes a tratamentelor, deoarece rezultatele se bazează pe rapoarte subiective ale unei persoane de-a lungul timpului.