Acasă Planeta Pământ MAJORITATEA BALENELOR ȘI ȚESTOASELOR AU INGERAT MATERIALE PLASTICE

MAJORITATEA BALENELOR ȘI ȚESTOASELOR AU INGERAT MATERIALE PLASTICE

143
0
(c) Tony Wu/NATURE PICTURE LIBRARY/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Majoritatea țestoaselor marine, balenele și peștii pot prezenta materiale plastice în corp. Pentru a determina originea acestora în cazul speciilor marine, Marga Rivas și echipa sa, din cadrul Universității din Almeria, Spania, au analizat datele provenite din cadrul a 112 studii, publicate în ultimul deceniu.

Aceste studii au urmărit prezenta materialelor plastice de dimensiuni microscopice, a fragmentelor cu dimensiuni mai mici de 5 milimetri și a bucăților mai mari de plastic în cazul exemplarelor marine la nivel global.

În cadrul a 80 dintre aceste studii, s-a examinat strict tractul gastro-intestinal al animalelor pentru a identifica substanțele ingerate, în timp ce restul au analizat și alte țesuturi animale pentru a identifica materialele plastice care se pot depune și în alte zone a corpului.

După examinarea tuturor datelor, Rivas și echipa ei au ajuns la concluzia că 66% dintre broaștele țestoase de mare au prezentat particule plastice de dimensiuni macroscopice și microscopice de culoare albă. În plus, 55% dintre toate speciile analizate au prezentat o clasă distinctă de plastic numită microfibre, care se regăsesc în unele țesături .

„Prevalența ridicată a plasticului de culoare albă, în cazul broaștelor țestoase, nu a fost surprinzătoare, având în vedere faptul că particulele de plastic de această culoare, în special cele de dimensiuni mai mari de 5 mm, se aseamănă cu meduzele care reprezintă o mare parte a dietei acestora”, a declarat Rivas.

De asemenea, microfibrele au fost prezente la 80% dintre cetaceele analizate (grup de mamifere acvatice care include balenele și delfinii), în timp ce particulele albe de plastic macroscopice și microscopice s-au regăsit la 38% dintre acestea.

De asemenea, cercetătorii au concluzionat faptul că microplasticele din fibră transparentă sunt, probabil, cea mai comună formă a acestor deșeuri care sunt ingerate de animale marine mari, la nivel global.

Totodată, Rivas și colegii ei au descoperit faptul că animalele cu cele mai mari rate de ingerare a plasticului erau cele din Marea Mediterană și nord-estul Oceanului Indian.

„Marea Mediterană este cea mai contaminată apă din lume, de aceea noi ne așteptam să regăsim aceste rezultate”, a declarat Rivas.

Poluarea marină cu materiale plastice a crescut de aproximativ 10 ori față de anul 1980, iar Rivas este de părere că problema este agravată de sistemele defectuase de tratare a apei.

„În unele zone din India și sud-estul Mediteranei, apele uzate nu sunt tratate sau reciclate în mod adecvat”, a adăugat aceasta. Acest lucru înseamnă că microfibrele rezultate în urma utilizării mașiniior de spălat ajung în mare.

„Este necesar introducerea unor strategii de management pentru a controla aceste efecte”, a declarat Rivas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.