Acasă Știri LOIALITATEA BROAȘTELOR BRAZILIENE

LOIALITATEA BROAȘTELOR BRAZILIENE

95
0
Broaștele Thoropa taophora masculine se împerechează cu aceleași două femele, pe tot parcursul perioadei de reproducere. Fábio de Sá

O specie de broască originară din pădurea tropicală braziliană reprezintă primul amfibian găsit, care se împerechează exclusiv cu aceleași două femele, de-a lungul perioadei de reproducere.

Fábio de Sá din cadrul Universității de Stat din São Paulo, Brazilia și colegii săi au observat faptul că mormolocii Thorapa taophora din același loc de reproducție au avut întotdeauna același tată și una dintre cele două mame, ceea ce sugerează un sistem de împerechere cu o fidelitate similară cu cea observată la mamifere, păsări și pești.

Sá a fost surprins, deoarece acest tip de comportament de împerechere nu a mai fost observat la amfibieni. „Fidelitatea era cunoscută anterior la amfibieni, însă era asociată cu monogamia”, a declarat acesta.

În schimb, specia T. Taophora prezintă un comportament cunoscut sub numele de poligamie, cu un singur mascul fidel, unde broasca masculină rămâne loială acelorași două femele. Sá a declarat următoarele: „A fost interesant să descoperim acest sistem de împerechere la broaște”. Încă nu este clar cât de răspândită este această strategie de împerechere între broaște și alți amfibieni.

În cadrul speciilor de broaște braziliene, strategia de împerechere pare a fi cea mai benefică, atunci când resursele sunt limitate. Sá a declarat faptul că: „O femelă care se împerechează cu un mascul deja împerecheat și are un loc de reproducere de calitate superioară, va avea probabil un succes reproductiv egal sau mai mare decât o femelă care se împerechează cu un mascul fără pereche, având un loc de calitate slabă”.

Pentru masculi, beneficiul principal este maximizarea formei fizice prin împerecherea cu mai mult de o femelă. Sá consideră că limita de două femele per mascul poate apărea din cauza alegerii feminine. Broaștele femele încearcă să selecteze masculi cu cele mai bune trăsături și cu cea mai bună locație de reproducere, tinzând să rămână stabile, odată ce au găsit masculul potrivit.

Cercetătorii au observat faptul că broaștele de gen masculin nu și-au tratat întotdeauna în mod egal cele două perechi. Există o ierarhie între femelele din fiecare grup, una dintre cele două femele fiind dominantă.

Broaștele de gen masculin au avut tendința să se împerecheze mai mult cu femela dominantă decât cu femelele secundare. Între 56% și 97% dintre mormolocii din 7 cuiburi erau descendenți ai femelelor dominante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.