Acasă Planeta Pământ FURTUNA TROPICALĂ ETA

FURTUNA TROPICALĂ ETA

250
0

Pe data de 1 noiembrie 2020, Centrul Național pentru Uragane a observat, în Marea Caraibelor, formarea furtunii tropicale Eta.

Aceasta este cea de-a 28-a furtună din sezonul uraganelor din Atlantic, în anul 2020, și egalează anul 2005, în ceea ce privește numărul de furtuni și uragane tropicale, înregistrate într-un singur sezon. „Bazinul” Atlantic cuprinde oceanul Atlantic la nord de ecuator, precum și Golful Mexic și Marea Caraibelor.

Eta reprezintă o amenințare distinctă pentru continente. Deși traiectoria furtunii este incertă, se estimează că, în următoarele zile, Eta se va deplasa spre vest, timp în care dimensiunile acesteia vor crește până la nivelul unui uragan, înainte să ajungă în Nicaragua pe data de 4 noiembrie 2020. Eta va produce o cantitate mare de precipitații, de până la 80 de cm/m2 în Nicaragua și Honduras. Acest lucru va duce la inundații semnificative, alunecări de teren și debit mărit al râurilor.

În momentul de față, nu este clar dacă Eta se va disipa deasupra Americii Centrale sau se va deplasa către nord sau nord-est, deasupra Mării Caraibelor. În acest din urmă scenariu, Eta ar putea ajunge în Cuba sau Florida în aproximativ o săptămână.

Diferența față de sezonul din 2005

Ultima furtună din sezonul din anul 2005 a fost denumită Zeta, care este a șasea literă a alfabetului grecesc. În timpul sezonului au fost identificate 27 de furtuni. O a 28-a furtună tropicală a fost observată după încheierea sezonului, într-o analiză ulterioară a datelor.

Până în prezent, în acest sezon au lipsit furtunile extreme, precum cele din 2005. În acel an a avut loc uraganul Katrina, cel mai mare și mai costisitor uragan din bazinul Atlantic, acesta provocând daune materiale, estimate la 125 miliarde dolari. Wilma (al 7-lea cel mai costisitor) și Rita (al 12-lea cel mai costisitor) s-au format, de asemenea, în sezonul din 2005. În schimb, cea mai costisitoare furtună din acest an a fost uraganul Laura, cu un prejudiciu estimat la 14 miliarde de dolari.

O altă unitate de măsură a activității generale este energia acumulată de cicloni( ACE), care influențează longevitatea și intensitatea generală a furtunilor. Anii 1933 și 2005 se situează în vârful acestei liste, ce se întinde pe o perioadă de 150 de ani, cu valori ale ACE de peste 250. Sezonul 2020 are o valoare de aproximativ 140, cu aproape 40% mai mult decât un sezon „normal” al Atlanticului.

Totuși, în sezonul 2020, au fost înregistrate cinci furtuni doar în statul Louisiana. Acestea au inclus uraganul Laura menționat mai sus, urmat de un alt uragan, Delta, care a apărut la aproximativ 20 km distanță, la doar trei săptămâni mai târziu.

Sezonul de uragane din Atlantic se încheie oficial pe data de 30 noiembrie. Cu toate acestea, sezonul din 2005 a continuat să producă furtuni, alte patru formându-se după data de 1 noiembrie, inclusiv Zeta, care s-a format la trei zile după Crăciun în Atlantic și a persistat până pe data de 6 ianuarie 2006. Daca în anul 2020 se va mai forma o furtună, aceasta se va numi Theta, care reprezintă o altă literă din alfabetul grecesc.

Oamenii de știință din domeniul climei vor studia acest sezon în detaliu. Aceștia sunt de părere că, deși numărul de furtuni și uragane tropicale nu va crește din cauza încălzirii globale, furtunile care se vor forma vor fi mai intense și vor produce mai multe precipitații. De asemenea, cercetătorii se așteaptă la o extindere a sezoanelor de uragane, din cauza creșterii temperaturii mărilor și oceanelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.