Acasă Știri CARE ESTE CEL MAI PUTERNIC SUNET?

CARE ESTE CEL MAI PUTERNIC SUNET?

4270
0

În anul 1883, atunci când vulcanul Krakatoa a erupt, acesta a distrus o întreagă insulă și a aruncat în aer resturi de materiale, cu o viteză de 1 km/s, ucigând aproximativ 36.000 de oameni.

Zgomotul pe care l-a produs a fost atât de puternic, încât la 65 de kilometri distanță, unor marinari le-au fost sparte timpanele. Chiar și la 160 de kilometri depărtare, volumul sunetului avea valoarea de 170 decibeli, acesta fiind suficient de puternic pentru a produce daune permanente celor expuși. Sunetul a putut fi auzit de la distanțe de până la 4.800 de kilometri depărtare (de exemplu, dacă sunetul ar fi fost provocat în Marea Britanie, acesta putea fi sesizat în SUA).

În zona în care s-a produs, zgomotul a fost atât de puternic încât a depășit ceea ce se înțelege prin „sunet”.

Ce sunt decibelii?

Decibelul poartă numele lui Alexander Graham Bell, dar un singur „bel” este atât de mare încât oamenii de știință l-au divizat cu 10, de aici provenind denumirea de „decibel”.

Niveluri de decibeli:

  • Sunetul respirației proprii – 10 dB
  • Șoptit – 20 dB
  • Conversație normală – 60 dB
  • Un restaurant zgomotos – 70 dB
  • O mașină de găurit electrică – 95 dB
  • Jill Drake, un asistent didactic care în anul 2000 a intrat în Cartea Recordurilor pentru cel mai puternic strigăt individ – 129 dB

Ce este sunetul?

Toate sunetele sunt rezultatul unor molecule care se lovesc unele de altele, într-un „lanț” care se întinde de la sursa sunetului până la timpan. Atunci când o persoană își pocnește degetele, moleculele de aer din jurul acestora sunt destabilizate. Acestea se lovesc de moleculele din vecinătatea lor, iar moleculele respective transmit apoi undele perturbatoare mai departe, până când sunetul ajunge la timpan, care transmite mesajul către creier.

Așadar, în timp ce fiecare moleculă parcurge doar o mică distanță, există un val de energie care ajunge la ureche. Unda este formată din zone cu presiune înaltă, cu multe molecule, urmate de zone cu presiune scăzută, în care moleculele sunt relativ rarefiate.

Cât de puternic poate fi un sunet?

Odată ce sunetul ajunge la un anumit nivel (194 decibeli, mai exact), apare un punct în care regiunile de joasă presiune sunt complet goale, adică nu există deloc molecule în acea zonă. Din punct de vedere tehnic, sunetul nu poate deveni mai puternic de atât. Dacă există mai multă energie în sursa zgomotului, moleculele de aer sunt împinse în întregime, în loc să se ciocnească unele de altele si să transfere energia mai departe. În acel moment unda sonoră se transformă într-o undă de șoc.

Unda de șoc de la Krakatoa a fost atât de puternică încât a înconjurat Pământul de patru ori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.