Acasă IA și VR REPLICĂ DIGITALĂ A PĂMÂNTULUI PENTRU PREDICȚIA FENOMENELOR METEOROLOGICE

REPLICĂ DIGITALĂ A PĂMÂNTULUI PENTRU PREDICȚIA FENOMENELOR METEOROLOGICE

122
0
(c) Getty Images

La sfârșitul anului 2020, vor fi inițiate lucrările pentru construirea unei replici digitale a Pământului. Aceasta are ca scop predicția viitoarelor schimbări climatice, a vremii extreme și a mediului. Proiectul Destination Earth își propune să creeze un instrument crucial pentru toată lumea, de la politicieni și planificatori urbani la companii energetice și firme de reasigurare, pentru a simula în detaliu modul în care se vor modifica sistemele umane și fizice, într-o climă care se încălzește.

Pentru început, este planificată realizarea a trei replici digitale ale Pământului, prin intermediul cărora vor fi simulate vremea extremă, gestionarea riscurilor de dezastru, adaptarea la schimbările climatice, precum și evoluția oceanelor, pe baza datelor transmise de sateliți și a datelor de la sol. În viitor vor fi realizate mai multe replici digitale.

Uniunea Europeană finanțează proiectul și îl consideră vital pentru luarea deciziilor guvernamentale, cu privire la Acordul Verde dintre țările care fac parte din UE. Acordul Verde are ca scop eliminarea emisiilor de carbon, până în anul 2050. De exemplu, unele replici digitale ar putea permite factorilor de decizie să modeleze impactul viitoarelor schimbări, precum eliminarea centralelor electrice pe gaz în detrimentul adoptării surselor regenerabile sau metode noi de cultivare a terenurilor agricole.

„Această inițiativă este esențială, atât pentru generația noastră, cât și pentru generațiile viitoare. Dispunem de un set imens de date și calcule și trebuie să le utilizăm cât mai bine pentru a îndeplini obiectivele de mediu”, a declarat Massimo Craglia, din cadrul Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene.

Peter Bauer, din cadrul Centrului European pentru Prognoză Meteorologică pe Termen Mediu (ECMWF), care face parte din companiile consultante ale proiectului, susține faptul că va accelera eforturile pentru modelarea 3D a Pământului. „Dacă analizăm evoluția modelelor climatice și evaluările IPCC (Comisia Interguvernamentală pentru Schimbările Climatice), vom observa faptul că acestea sunt din ce în ce mai exacte. Însă este cert că aceste date nu sunt suficient de potrivite pentru a oferi informații cruciale privind luarea deciziilor la nivel național sau regional, precum  modul în care se vor schimba tiparele meteorologice extreme, în următorul deceniu”.

Proiectul Destination Earth ar trebui să aducă o îmbunătățire majoră a rezoluției de cartografiere (detalii mai mari la nivel local), în comparație cu majoritatea observațiilor și modelărilor din prezent. De asemenea, va include învățarea automată (Machine Learning) pentru a da sens modelelor de date, cu dimensiuni de ordinul petabiților, produse zilnic de către Agenția Spațială Europeană (ESA), ECMWF și Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici.

„Acest lucru reprezintă cu siguranță un nivel mai avansat, în ceea ce privește obținerea unei mai bune perspective asupra proceselor meteorologice ale planetei noastre, cu observații și modele diferite, utilizând Inteligența Artificială (IA).

Aceste scenarii ar putea include modul în care vremea extremă va afecta un anumit oraș, în următorul deceniu, sau modul în care sudul Europei va trebui să se adapteze, deoarece condițiile mai aride conduc către mai multe incendii și secetă.

Bauer susține faptul că replicile digitale nu vor înlocui modelele climatice. Cu toate acestea, ar putea ajuta oamenii de știință din domeniul climatului, permițându-le să asocieze modelul lor cu replica digitală, pentru a realiza simulări meteorologice la o rezoluție mai bună, luând în considerare mai multe procese, precum formarea norilor. Au fost compilate aproximativ 30 de aplicații ale proiectului Destination Earth și urmează să fie publicat un raport de către CCR.

Bugetul proiectului nu a fost publicat încă, dar Bauer susține faptul că va fi semnificativ. Un proiect anterior, al unei idei similare, cunoscut sub numele de „Extreme Earth”, a primit un buget de 10 miliarde de euro, în decurs de 10 ani, înainte de a fi abandonat, însă Destination Earth va costa probabil mai puțin. În cazul în care Comisia Europeană va conveni asupra unui buget, înainte de sfârșitul anului 2020, așa cum se preconizează, proiectul va fi dezvoltat la începutul anului viitor. Replicile digitale ar trebui să fie disponibile pentru utilizare, până în anul 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.