Un nou mod de calculare a vârstei noastre biologice, bazat pe bacteriile prezente în intestin, a dezvăluit unele rezultate surprinzătoare. Printre altele, acesta sugerează faptul că persoanele care urmează dieta Paleo sunt, în medie, cu aproximativ doi ani mai în vârstă decât persoanele care nu urmează această dietă.
„Acest lucru este uimitor. Majoritatea persoanelor care urmau o dietă Paleo erau mai tinere, însă vârsta lor biologică era, de fapt, mai înaintată”, a declarat Guruduth Banavar din cadrul Viome, o companie din California care comercializează teste ce măsoară bacteriile intestinale.
În ultimul deceniu, multe grupuri de cercetare au dezvoltat modalități de estimare a vârstei oamenilor prin intermediul biomarkerilor, precum lungimea telomerilor. Se consideră faptul că estimarea acestor vârste biologice, dezvăluie dacă oamenii îmbătrânesc mai lent sau mai rapid decât în mod normal. Însă nu s-a demonstrat încă faptul că vârsta biologică reprezintă un predictor precis al speranței de viață.
Mai mulți cercetători au încercat să estimeze vârsta, utilizând învățarea automată (machine learning) pentru analiza microbiomului uman. Abordarea companiei Viome implică analizarea genelor care sunt active în bacteriile intestinale, nu doar a genelor care sunt prezente, precum procedează alte grupuri de cercetare, a menționat Banavar.
Constatările sale se bazează pe 90.000 de probe de scaun colectate și analizate de către companie, făcându-l astfel, de departe cel mai mare studiu efectuat până în prezent. De exemplu, un alt studiu realizat în anul 2019 a utilizat doar 1165 de eșantioane.
Datorită numărului mare de probe, cercetătorii au fost capabili să analizeze modul în care diferiți factori de stil de viață ne afectează vârsta biologică, conform estimărilor realizate prin intermediul acestei metode. De exemplu, aceștia ar putea examina efectele urmării dietei Paleo, în care oamenii mănâncă așa cum se presupune că au făcut strămoșii noștri paleolitici.
Cu toate acestea, acest lucru se poate datora faptului că persoanele cu o stare de sănătate precară sunt mai susceptibile de a încerca dieta Paleo, fiind mai de grabă un rezultat al dietei în sine, atenționează Cara Frankenfeld, din cadrul Universității George Mason din Virginia. „Nu putem identifica dacă starea de sănătate a determinat persoanele să urmeze acest regim alimentar sau dacă dieta a precedat și a influențat vârsta biologică”, a menționat aceasta.
De asemenea, echipa de cercetători a constatat faptul că persoanele care urmează o dietă ketogenică, cu un conținut scăzut de carbohidrați și ridicat de grăsimi, aveau vârste biologice mai mari, în medie, cu aproximativ doi ani, însă această constatare nu este la fel de solidă ca cea din cazul dietei Paleo, a menționat Hal Tily, un membru al echipei de cercetare.
Femeile care au raportat un consum de mai mult de o unitate de alcool pe zi și bărbații care consumă mai mult de două unități pe zi, au fost, în medie, cu aproximativ un an mai în vârstă. Persoanele care urmează un regim alimentar organic au fost cu, aproximativ, jumătate de an mai în vârstă.
Vegetarienii au avut cele mai bune rezultate, fiind, în medie, cu aproximativ un an și jumătate mai tineri din punct de vedere biologic decât non-vegetarienii. Această constatare nu este surprinzătoare, având în vedere faptul că urmarea unei diete vegetariene este benefică pentru organism, menționează Banavar, însă acesta o consideră a fi una semnificativă.
„Este pentru prima dată când cineva a demonstrat faptul că acest efect este real la nivel de populație, utilizând modelarea îmbătrânirii biologice”, a declarat acesta. De asemenea, veganii erau mai tineri din punct de vedere biologic, însă nu la fel de mult precum vegetarienii.
„Din perspectiva învățării automate, metodele arată bine”, a menționat James Cole, din cadrul Universității College din Londra, care a estimat vârsta biologică prin intermediul scanărilor cerebrale. Cu toate acestea, Cole susține faptul că metoda analizei microbiomului uman este mult mai puțin precisă, din punct de vedere al estimării vârstei biologice, decât alte metode.
Metodele de calcul al vârstei biologice nu trebuie neapărat să fie foarte precise, a menționat Steve Horvath, din cadrul Universității din California, Los Angeles. Dacă vârstele biologice estimate ar corespunde exact cu cele cronologice ale oamenilor, nu ar mai fi nimic interesant, a afirmat acesta.
„Rezultatele obținute sunt foarte promițătoare”, a declarat Horvath. Însă abordarea lui Viome trebuie validată de grupurile de cercetare independente, a afirmat acesta.