Acasă Inginerie medicală DISPOZITIV CHIRURGICAL INSPIRAT DE VIESPEA PARAZIT

DISPOZITIV CHIRURGICAL INSPIRAT DE VIESPEA PARAZIT

1574
0
(c) A. Sakes et al

Un dispozitiv chirurgical inspirat de către viespile parazit, ar putea face ca îndepărtarea anumitor tumori sau cheaguri de sânge să fie mai ușoară și mai puțin dureroasă.

Viespile parazit își depun ouăle în gazde vii, precum păianjenii și omizile, prin intermediul unui organ lung, subțire și tubular, cunoscut sub numele de ovipozitor. Valvele de tip lamă ale organului, care controlează fluxul de ouă pe întreaga lungime a tubului, se înclină alternativ în sus și în jos, depunând astfel, ouăle în interiorul victimelor prin intermediul frecării.

Aimée Sakes, din cadrul Universității de Tehnologie Delft din Olanda și colegii săi au construit un instrument medical bazat pe același principiu, pentru a extrage bucăți de țesut, precum tumorile și cheagurile de sânge din corpul uman, printr-o mică incizie.

În prezent, chirurgii care efectuează o intervenție chirurgicală minim invazivă pot îndepărta țesutul, aspirându-l prin intermediul unui tub, însă acest lucru devine mai dificil dacă tubul nu are dimensiunile corespunzătoare, precum lungimea și grosimea, într-un efort de a ajunge cât mai profund în organism sau de a face incizii de dimensiuni mai mici.

Dispozitivul chirurgical, realizat de către cercetători, are lățimea de 7 milimetri, lungimea de 8 centimetri și are în componență șase lame mobile, fabricate din oțel inoxidabil. Aceștia au testat capacitatea sa de a transporta țesutul, prin extragerea diferitelor consistențe de gelatină sau carne tocată, ambele imitând țesutul uman.

Spre deosebire de metoda de aspirare, dispozitivul a menținut același nivel de eficiență, indiferent de cât de departe a transportat materialul de-a lungul tubului sau de grosimea acestuia. Cu toate acestea, dispozitivul inspirat de către viespile parazit este mai lent, a menționat Sakes, necesitând câteva minute pentru a îndepărta materialul, în loc de câteva secunde.

Dispozitivul trebuie supus unor teste de reglementare înainte de a putea fi utilizat de către chirurgi, a menționat Sakes. Pe lângă faptul că este utilizat pentru îndepărtarea tumorilor și a cheagurilor de sânge, ar putea ajuta chirurgii să efectueze biopsii sau să extragă organele de reproducere, puțin câte puțin, în timpul unei histerectomie, a declarat aceasta. De asemenea, ca și în cazul viespilor, dispozitivul ar putea fi utilizat și pentru a injecta anumite tratamente, permițându-le medicilor să insereze medicamente sau surse radioactive pentru radioterapie locală, în locurile greu accesibile, precum creierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.