Acasă Știri VIZIONAREA UNUI VIDEOCLIP EXPLICATIV VĂ POATE ÎMBUNĂTĂȚI IQ-UL

VIZIONAREA UNUI VIDEOCLIP EXPLICATIV VĂ POATE ÎMBUNĂTĂȚI IQ-UL

454
0
În testul avansat DESIGMA-Advanced, o persoană trebuie să-și dea seama care este forma care urmează logic în mai multe serii, precum cele arătate în imagine Benedikt Schneider

Oamenii care primesc instrucțiuni despre cum să rezolve un tip de test IQ, utilizat la scară largă, ajung să obțină scoruri mult mai mari, decât cei care susțin testul fără să urmeze aceste sfaturi. Această observație, aduce în discuție valabilitatea acestor tipuri de teste și contribuie, în general, la criticile asupra testelor IQ.

Aceasta este principala constatare a unui studiu, care a analizat „matricele progresive”, un fel de teste IQ care afișează o serie de forme, în continuă schimbare. Analizând modificările, examinatul trebuie să își dea seama ce formă ar urma logic.

Cea mai populară versiune este Matricea Progresivă Raven, care există încă din anul 1930. În studiul curent, Benedikt Schneider, din cadrul Universității Saarland din Saarbrücken, Germania, și colegii săi, au utilizat un test numit DESIGMA-Advanced.

Echipa a rugat 341 de studenți să finalizeze acest test. Aproximativ jumătate dintre aceștia au fost repartizați aleatoriu, pentru a viziona un videoclip cu informații care nu aveau nicio legătură cu testul. Cealaltă jumătate a vizionat un videoclip de 13 minute, care explica „regulile” din spatele testului respectiv. Deși testele variază, în ceea ce privește modelul, majoritatea se bazează pe aceleași cinci sau șase reguli de bază. De exemplu, un element s-ar putea roti în sensul acelor de ceasornic sau în sens invers acelor de ceasornic, de la o imagine la alta.

Grupul care a vizionat videoclipul fără informații legate de test a obținut, în medie, nouă răspunsuri corecte, la un test ce consta în 28 de întrebări. Grupul care a primit instrucțiuni a obținut în medie 18 răspunsuri corecte. Această diferență este echivalentă cu aproximativ 18 puncte suplimentare de IQ, deși un test IQ normal nu utilizează doar matrice progresive.

Cercetătorii încearcă să sublinieze faptul că nivelul de inteligență nu a crescut. Doar scorurile obținute la test au crescut.

Ce înseamnă asta pentru valabilitatea testelor de IQ? Dacă subiecții își pot mări scorurile urmărind pur și simplu un scurt videoclip, în condițiile în care există multe videoclipuri pe YouTube care prezintă instrucțiuni și au milioane de vizualizări, cum pot fi încă valabile aceste teste?

„Acest lucru ar putea însemna sfârșitul acestor teste, precum cel Raven”, a declarat Stuart Ritchie, din cadrul Colegiului King din Londra. „Practic, este ca și cum cineva ar fi postat online toate cuvintele de testare a vocabularului, astfel încât oamenii să le poată căuta în dicționar, chiar înainte de a da un test IQ. În acest sens, rezultatele fiind fără valoare.”

Deși echipa lui Schneider nu a investigat Matricele Progresive Raven, într-un studiu din anul 2015, s-a constatat faptul că, un scurt videoclip a crescut și punctajele obținute în cadrul acestui test, însă mai puțin decât în studiul actual. Pearson, editorul testelor Raven, nu a răspuns comentariilor.

Schneider a menționat faptul că, riscul ca tutorialele video să compromită validitatea anumitor teste de acest tip „este într-adevăr posibilă”. „Unul dintre obiectivele lucrării noastre a fost să analizăm acest risc.”

De fapt, doi dintre coautorii lucrării au proiectat testul DESIGMA, care a fost analizat în acest studiu, fiind conștienți de faptul că cercetarea lor ar putea compromite testul.

Schneider declară că una dintre modalitățile de a evita această dilemă ar fi ca toți participanții testului să vizioneze un videoclip despre reguli sau chiar să încorporeze un astfel de tutorial în cadrul testului.

Ritchie este de părere că acest lucru ar trebui să fie deja pus în practică. „Asta este ceea ce ar trebui să facă un bun tester de inteligență, în momentul în care oferă instrucțiunile pentru test”, a declarat acesta. „Cred că și cei mai mari cercetători ai IQ-ului ereditar ar fi de acord cu faptul că, dacă așezi pe cineva, îi oferi condiții optime și îl informezi complet despre modul în care funcționează testul, va obține un scor mult mai mare.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.