Acasă Sănătate BACTERIILE REZISTENTE LA ANTIBIOTICE

BACTERIILE REZISTENTE LA ANTIBIOTICE

128
0

Lacurile, râurile și mările ar putea conține bacterii rezistente la antibiotice din cauza apelor reziduale, a deșeurilor și a efluenților ce conțin bacterii, care ulterior sunt transmise în apă.

Cercetătorii examinează riscul ca înotătorii și surferii să găzduiască bacterii rezistente la antibiotice. Acestea ar putea provoca infecții care le pot pune viața în pericol.

În acest sens, o echipă de cercetători din cadrul Universității Naționale Irlandeze din Galway analizează dacă apele de agrement transportă bacterii potențial letale, care nu au fost testate în mod obișnuit.

În timp ce Irlanda are unele dintre cele mai curate ape din Europa, în peste de 30 de locații apele reziduale provenite din canalizări, încă sunt evacuate în mare.

Bacteriile letale sunt recunoscute ca fiind una dintre cele mai mari amenințări asupra sănătății umane.

Grupul de Cercetare privind Rezistența Antimicrobiană și Ecologia Microbiană din cadrul universității, lansează studiul PIER (Impactul asupra sănătății publice privind rezistența la antibiotice în cazul expunerii în apele de agrement), finanțat de către Agenția pentru Protecția Mediului (EPA).

Cercetătorii speră să recruteze 300 de persoane pentru a participa în cadrul acestui studiu: un grup format din 150 de înotători, surferi și oameni care folosesc în mod regulat marea, lacurile sau râurile pentru recreere și un al doilea grup format din 150 de persoane, care rareori merg la scăldat.

O parte esențială a proiectului este de a înțelege modul în care bacteriile ajung în rândul populației umane, pentru a ajuta cercetătorii cum să controleze răspândirea acestor bacterii care prezintă rezistență la antibiotice.

Profesorul Dearbhaile Morris, cercetător principal al proiectului PIER, a declarat faptul că „în cazul persoanelor sănătoase, bacteriile rezistente la antibiotice se comportă foarte asemănător cu alte bacterii comune, trăiesc inofensiv pe piele, în nas sau în intestin. Acest proces numindu-se colonizare.”

„Atâta timp cât o bacterie rămâne pe piele sau în intestin, de obicei nu provoacă probleme. Cu toate acestea, odată ce o bacterie ajunge pe suprafața unei plăgi, în vezica urinară sau în sânge, aceasta poate provoca o infecție care poate fi dificil de tratat.”

„Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul persoanelor bolnave sau vulnerabile, cu imunitate scăzută, precum cele aflate la terapie intensivă, cele foarte bătrâne sau foarte tinere. În acest caz se utilizează antibiotice speciale pentru tratamentarea infecției, deoarece antibioticele obișnuite nu funcționează.”

Cercetările anterioare, efectuate de către echipa de cercetători, au evidențiat faptul că bacteriile potențial letale se găsesc în apa mării din jurul orșului Galway.

Liam Burke, un alt cercetător din cadrul proiectului PIER, a declarat faptul că unele bacterii sunt foarte frecvente în mediul înconjurător, din cauza consumului crescut de antibiotice în rândul oamenilor și animalelor.

„Deși apele în care oamenii se expun sunt testate pentru anumite bacterii, acestea nu sunt testate și în cazul bacteriilor rezistente la antibiotice, astfel încât nu știm în ce măsură sunt prezente”, a declarat  Burke.

„Proiectul PIER va analiza dacă persoanele care se expun în mod regulat în apele din  Irlanda pentru recreere, prezintă risc de infecție cu bacterii rezistente la antibiotice.”

De asemenea, Burke a avertizat cu privire la pericolele provenite din cauza precipitațiilor abundente și impactul pe care acesta îl au asupra plajelor și a mărilor.

Tot acesta a menționat și faptul că inundațiile pot transporta apele uzate în apa mării și a lacurilor, ceea ce a condus la publicarea unor avize privind înotul, precum cele din Co Clare, publicate recent.

„Dacă deșeurile provenite din spitale vor ajunge în mare, există posibilitatea ca acestea să conțină un nivel ridicat bacterii rezistente la antibiotice”, a adăugat acesta.

Deoarece unele bacterii au fost expuse la antibiotice, acestea și-au dezvoltat un mecanism pentru a rezista.

„Acestea nu provoacă probleme în cazul persoanelor sănătoase, atâta timp cât se află în intestin, însă dacă ies din intestin sub altă formă decât cea de excremente, din cauza igienei necorespunzătoare, le poți răspândi în jurul casei. Un copil sau o persoană în vârstă ar putea apoi să contracteze aceste bacterii dăunătoare.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.