Scanările CT a 750 de persoane arată că persoanele obeze au organe mai mari, deci mai multe celule. Acest lucru ar putea explica de ce persoanele obeze au un risc mai mare la multe tipuri de cancer.
„În timp ce obezitatea este o boală complexă care poate conduce la apariția cancerului în multe moduri, creșterea dimensiunii unui organ și a numărului de celule, creaște riscul de cancer în acel organ”, afirmă echipa de cercetători, condusă de Cristian Tomasetti, din cadrul Școlii de Medicină a Universității Johns Hopkins.
Alții spun că ideea este plauzibilă, dar departe de a fi dovedită.
Obezitatea reprezintă unul dintre cei mai mari factori de risc pentru cancer, după fumat. Conform unor estimări, aproximativ o cincime dintre toate cazurile de cancer la nivel mondial se datorează obezității. Sunt explorate numeroase mecanisme diferite, dar motivul pentru care obezitatea crește riscul anumitor tipuri de cancer, precum cel renal, rămâne neclar.
Ceea ce știm este că celulele canceroase sunt cauzate de mutații care dezactivează mecanismele cu rol în creșterea celulelor. În teorie, cu cât sunt mai multe celule, din oricare organ anume, cu atât este mai mare riscul ca unele dintre aceste celule să devină canceroase.
Tomasetti și colegii săi au utilizat tomografii pentru a măsura volumul rinichilor, pancreasului și ficatului, la 750 de persoane. Echipa a descoperit că pentru fiecare creștere de 5 puncte a indicelui de masă corporală (IMC), volumul rinichilor, ficatului și pancreasului crește cu 11%.
Persoanele cu un IMC de aproximativ 50 au organe care sunt între 50% și 100% mai mari decât persoanele cu un IMC sănătos. „Efectul este foarte mare și neașteptat, pacienții ce suferă de obezitate severă având organe care pot avea un volum dublu, în comparație cu o persoană sănătoasă”, afirmă reprezentanții studiului.
Conform studiului, doar o fracțiune foarte mică dintre persoanele cu dimensiuni anormale ale organelor se datorează creșterii volumului sau numărului de celule grase, ceea ce înseamnă că dimensiunile anormale sunt cauzate, în principal, de un număr mai mare de celule normale.
Mai mult, creșterea dimensiunilor observate la fiecare organ corespunde creșterii riscului de cancer pentru fiecare organ, se arată prin intermediul studiului. „Aproape 80% din variația riscului de cancer, atribuită efectului obezității, poate fi explicată prin variația pe care obezitatea o induce în volumul celor trei organe”.
„Această ipoteză este plauzibilă”, spune Maria Dalamaga din cadrul Universității Naționale Kapodistriană din Atena, Grecia, autoarea unei recenzii recente despre obezitate și cancer. „Știm deja că persoanele înalte sunt mai predispuse să dezvolte cancer”. Cu toate acestea, studiul nu ia în calculați factori cunoscuți care cresc riscul de cancer, cum ar fi vârsta, genul și istoricul familial, spune ea.
Neil Iyengar de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, a cărui lucrare sugerează că obezitatea crește riscul de cancer prin provocarea inflamației, este mai sceptic. „Această ideea nu poate explica de ce obezitatea pare să reducă riscul a câtorva tipuri de cancer. Cred că concluziile sunt profund defecte.”
În principiu, dacă mai multe celule înseamnă un risc mai mare de cancer, animalele mari, cum ar fi balenele și elefanții, ar trebui să fie pline de tumori. Dar au evoluat prin mecanisme mai bune de protecție împotriva cancerului, spune Joshua Schiffman din cadrul Universității din Utah.
„Am arătat că biologia celulelor elefantului protejează împotriva mutațiilor, printr-o modalitate mai bună decât cea a celulelor umane”, spune el.
Având mai multe celule este o explicație „foarte plauzibilă” pentru rolul obezității în creșterea riscului de cancer la oameni, spune Schiffman. Dar trebuie efectuate experimente suplimentare pentru a dovedi dacă celulele suplimentare cresc cu adevărat riscul de cancer la organele supradimensionate.
Tomasetti nu discută despre rezultatele echipei sale până când rezultatele vor fi publicate într-un jurnal care evaluează activitatea științifică.