Acasă Sănătate ANIMALELE PURTĂTOARE DE BOLI

ANIMALELE PURTĂTOARE DE BOLI

69
0
Șobolan pe stradă pietruită dintr-un oraș EyeEm / Alamy

Schimbăm lumea într-un mod care favorizează animalele precum liliecii, sursa noului coronavirus, care prezintă, de asemenea, diverse boli. Aceasta este concluzia unei analize privind schimbările ce se produc în ecosisteme, pe măsură ce oamenii evoluează.

„Unele specii se descurcă mai bine și sunt mai susceptibile să fie cele care transmit boli oamenilor”, declară Rory Gibb din cadrul Colegiului Universitar din Londra.

Echipa sa a beneficiat de apariția unui proiect global care are în vedere modul în care se schimbă ecosistemele în zonele precare, cum ar fi terenurile utilizate pentru agricultură, în comparație cu zonele dezvoltate din apropiere. Aproape 7.000 de studii de acest fel au fost acum făcute în întreaga lume.

Cercetătorii au unit rezultatele acestor descoperiri cu datele despre bolile ce pot fi purtate de animalele. Mai mult, aceștia au dorit să vadă câte dintre ele pot infecta oamenii. Ei au descoperit că animalele mici, cu viață scurtă, cum ar fi rozătoarele, păsările și liliecii tind să devină mai abundente în zonele în care locuiesc oameni, și că aceste animale poartă mai multe boli, în comparație cu speciile mai mari, cu viață mai lungă, care s-au împuținat ori au dispărut.

Nu este clar de ce au mai multe boli. O idee este că animalele cu viață scurtă investesc mai mult în reproducerea speciei lor, cu costul imunității acestora, făcându-le mai vulnerabile la agenții patogeni, afirmă Gibb.

Concluziile sugerează că modul în care schimbăm peisajele crește riscul apariției bolilor. Cu toate acestea, acest risc depinde și de alți factori, cum ar fi cât de expuse și vulnerabile sunt persoanele, declară Gibb.

O implicație majoră o reprezintă riscul de a contracta diferite boli. El ar putea fi redus dacă ecosistemele vor fi restabilite, reintroducând prădătorii pierduți. „Modul în care gestionăm peisajele este important”, declară Gibb.

De exemplu, schistosomiaza este cauzată de un parazit răspândit de melci. Reintroducerea creveților de râu a redus incidența în Senegal.

Nu toate bolile se pot transmite la oamenii, chiar dacă au potențial pandemic, cum ar fi coronavirusurile. Multe, cum ar fi boala Lyme, sunt cauzate de agenți patogeni care pot infecta oamenii, dar, de obicei, nu se răspândesc de la o persoană la alta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.