Acasă Planeta Pământ TIGRII PE CALE DE DISPARIȚIE

TIGRII PE CALE DE DISPARIȚIE

535
0
Un tigru mascul din Bengal în parcul național Bandhavgarh, India

Numărul tigrilor sălbatici este în creștere în Bhutan, China, India, Nepal și Rusia, la un deceniu de la lansarea unui strategii ambițioase pentru a dubla populația speciei.

Inițiativa TX2 a fost lansată în 2010, când s-a estimat că populațiile de pisici sălbatice se aflau la un nivel scăzut, doar 3.200 de animale rămânând în cele 13 țări în care acestea se pot găsi. Schema își propunea să dubleze numărul de tigri din sălbăticie, până în anul 2022.

În India, se estimează că în 2018 numărul tigrilor sălbatici a fost cuprins între 2.600 și 3.350 de animale, reprezentând aproximativ trei sferturi din populația lumii și mai mult decât dublul numărului de tigri din 2006.

Populația de tigri din Nepal aproape s-a dublat până în 2018, trecând de la 121 la 235 în 2009.

Fundația Mondială a Naturii (FMN), organizația non-guvernamentală pentru conservarea naturii și restaurarea ecologică a mediului natural, a declarat că numai populația din parcul național Bardiya din Nepal a crescut de la doar 18 tigri la 87, între anii 2008 și 2018.

În Rusia, numărul de tigri Amur a crescut cu 15% în ultimii 10 ani, ajungând la aproximativ 540, iar în Parcul Național Royal Manas din Bhutan, populația a crescut de la doar 10 tigri la 22, în anul 2019.

În anul 2010, China nu a avut mai mult de 20 de tigri sălbatici, majoritatea trecând granița din Rusia. Țara a înregistrat un singur exemplar în 2014, luându-l ca reper, când un aparat de fotografiat a surprins o tigroaică împreună cu puii ei, în rezervația naturală Wangqing din provincia Jilin, ceea ce indica faptul că tigrii se reproduceau din nou în China și se împrăștiau în zone noi.

Becci May, de la FMN din Marea Britanie, a declarat: „În urmă cu zece ani, tigrii se aflau într-o stare atât de periculoasă, încât exista un risc real ca ei să dispară. Din acea populație scăzută din 2010, se înregistrează în sfârșit o remarcabilă creștere a numărului de tigri în Asia de Sud, Rusia și China, datorită eforturilor de conservare din aceste țări”.

Ea a mai declarat că: „Aceasta este o realizare care nu oferă doar un viitor tigrilor în sălbăticie, dar și pentru peisajele în care locuiesc și pentru comunitățile care trăiesc alături de această felină simbolică”.

Mai sunt doar 3.900 de tigri în sălbăticie. Aceștia se află sub amenințare braconajului, pentru comerțul ilegal de animale sălbatice, dar și sub amenințarea distrugerii habitatelor în care locuiesc.

Cheia pentru recuperarea populațiilor de tigri sălbatici este conservarea peisajelor în care ei pot prospera, iar comunitățile din aceste zone bogate în animale sălbatice să fie sprijinite și incluse în conservare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.