Inteligență artificială care detectează, urmărește și recunoaște cimpanzeii ar putea face ca studiul animalelor sălbatice să fie mai eficient.
Arsha Nagrani din cadrul Universității din Oxford și colegii săi au dezvoltat IA care poate detecta și identifica cimpanzeii, surprinși în materialele video înregistrate în sălbăticie. Folosind acest soft, aceștia pot reduce timpul și resursele necesare pentru urmărirea animalelor din habitatul lor natural.
Algoritmul ar putea ajuta cercetătorii faunei sălbatice să studieze mai eficient comportamentele complexe ale cimpanzei și ale altor primate.
Echipa a instruit IA cu 50 de ore de videoclipuri, vechi de patrusprezece ani, cu cimpanzeii din Bossou, Guinea, Africa de Vest. Filmările care cuprindeau 23 de cimpanzei, cu vârstele cuprinse între 0 și 57 de ani, au generat 10 milioane de imagini faciale.
Algoritmul IA a învățat să urmărească și să recunoască în mod continuu indivizii din materialele video brute, declară Nagrani.
Rata de precizie
IA a utilizat chiar și imaginile care aveau lumina scăzută sau calitatea era slabă însă se concentra pe imaginile în care cimpanzeii nu priveau spre aparatul foto. Programul a avut o precizie generală de recunoaștere de 92% și a identificat corect sexul animalelor, de cele mai multe ori.
Pentru a compara capacitatea sa cu cea a oamenilor, echipa a selectat ulterior 100 de imagini statice, aleatorii, încărcând IA-ul cu aceste informații, precum și câțiva cercetători, pentru a identifica cimpanzeul din fiecare imagine.
Algoritmul a obținut o precizie de 84% și a avut nevoie de 30 de secunde pentru a finaliza sarcina. În comparație, cercetătorii cu experiență în recunoașterea diferiților indivizi au avut nevoie de 55 de minute, cu o precizie medie de 42%.
Algoritmul va permite cercetătorilor să examineze mai eficient cum se schimbă comportamentul și interacțiunile sociale de-a lungul anilor, spune colaboratorul Daniel Schofield. „Puteți începe să creați o rețea socială”, spune el.
Cuantificând interacțiunile dintre indivizi, aceștia au putut urmări schimbările în structura comunității, de-a lungul timpului.
Deși echipa a instruit IA pe cimpanzei, ea ar putea fi aplicată și altor primate, spune Nagrani.