Deși vara și-a intrat de ceva vreme în drepturi, o călătorie spre larg poate suna ispititor, chiar și în mijlocul unei pandemii. Dar există vreun risc de infectare pe plajă?
Centrele de Combatere și Prevenire a Bolilor (CDC), alături de câțiva experți în boli infecțioase, sunt de părere că este relativ sigur să faci plajă și să înoți, atât timp cât respecți distanțarea socială și porți masca.
Precum și în alte spații publice, persoanele care riscă mai mult să contacteze COVID-19 sau care nu se simt bine, ar trebui să stea acasă. Mai mult, unii medici susțin că plaja ar putea fi chiar o alternativă mai sigură, față de alegerea unor locații închise.
„Aerul liber și briza fac ca transmiterea particulelor respiratorii să fie mai puțin posibilă, iar întinderile deschise ale plajei facilitează distanțarea socială”, a afirmat doctorul Tania Elliott, pentru revista Health.
Recomandările actualizate în data de 16 iunie 2020 oferite de CDC, pentru plajele publice, se bazează pe principiul director potrivit căruia: „interacțiunea mai strânsă și de durată mai lungă cu alte persoane ridică riscul de infectare”. Este esențial de reținut acest lucru.
„Cu cât un individ interacționează cu alți oameni, nefiind colocatari, și cu cât este mai apropiat de aceștia, având o interacțiune de durată, cu atât crește riscul de a se infecta cu virusul COVID-19”, a precizat CDC.
CDC împarte riscul în trei categorii:
Cel mai mic risc: Personalul, dar și vizitatorii de pe plajă sunt rugați să stea la o distanță de cel puțin 6 metri, față de persoanele străine.
Angajații și turiștii sunt rugați să nu împartă mâncarea, echipamentul sau alte consumabile.
Un risc relativ mai ridicat: Vânzătorii și cei aflați pe plajă se apropie la mai puțin de 6 metri de oamenii, situându-se în aceeași zonă.
Angajații și vizitatorii limitează distribuirea de produse alimentare, echipamente sau alte consumabile. De exemplu, aceștia împart doar cu un vecin de alături.
Risc ridicat: Personalul și călătorii sunt la o distanță mai mică de 6 metri de alți oameni, aflându-se în aceeași zonă.
Angajații și turiștii distribuie produse alimentare, echipamente sau consumabile către alte persoane străine. De exemplu, aceștia împart bunuri cu persoanele aflate în vecinătatea lor.
Cel mai mare risc: Angajații și turiștii de pe plajă se apropie la mai puțin de 6 metri de persoanele care trăiesc într-o zonă diferită, unde răspândirea virusului ar putea fi mai mare. Personalul și vizitatorii de pe plajă împart în mod liber mâncarea, echipamentul sau consumabilele cu alții, chiar și cu persoanele pe care nu le cunosc.
CDC sugerează mai multe moduri prin care managerii pot păstra siguranța pe litoral, atât în rândul înotătorilor, cât și pentru cei care aleg să-și petreacă timpul pe plajă. Aceștia recomandă distanțarea socială atât în interiorul, cât și în afara apei, limitarea ocupării spațiilor mici precum băile, dar și descurajarea turiștilor de a împărții obiecte precum ochelarii de soare, care sunt greu de igienizat. De asemenea, turiștii ar trebui să se asigure că au întotdeauna dezinfectant pentru mâini sau șervețele antibacteriene.
În același timp, CDC recomandă acoperirea feței pe țărm și este descurajată purtarea unei măști în apă.
„Sfătuiți-i pe cei care poartă mască să nu intre cu ea în apă, deoarece poate fi dificil să respire atunci când acestea sunt umede”, a afirmat CDC. „În continuare, este deosebit de important să menținem distanțarea socială în apă.”
Doctorul Joseph Khabbaza a declarat pentru revista Health că oamenii nu ar trebui să fie îngrijorați cu privire la contactarea COVID-19 în apa sărată.
„Virusul nu va trăi foarte mult în apă sărată”, a spus Khabbaza. „Răspândirea virusului în apă sărată nu a fost demonstrată până acum”, declară doctorul Joseph Khabbaza.
Doctorul Shoshana Ungerleider, specialist în medicină internă, a declarat pentru canalul de televiziune CBS News faptul că ,,recomandă verificarea plajelor, pentru a vedea gradul de ocupare”.
„Personal, recomand să se păstreze cel puțin 10 metri distanță față de ceilalți, pentru a oferi un surplus de siguranță. De asemenea, vă sfătuiesc să nu înotați lângă alți oameni, deoarece aceștia ar putea tuși, iar particulele degajate ar putea ajunge la voi”, a declarat Ungerleider.
În plus, doctorul Ungerleider a recomandat turiștilor să călătorească în grupuri mici, să-și aducă propriile consumabile și să aibă două măști la ei, pentru orice eventualitate.