Cercetătorii au urmărit zborul unui cuc pe nume Onon, pe parcursul a 27 de țări, devenind celebru prin intriga pe care a format-o, ridicând întrebări despre modul în care schimbările climatice ar putea afecta călătoria speciei sale.
Această poveste a apărut în ziarul The Guardian, în colaborare cu Climate Desk.
Când Onon a zburat deasupra dealurilor de pe valea Khurkh, din Mongolia, în iunie 2020, cercetătorii nu aveau idee dacă îl vor vedea, din nou, în viață. Alături de un alt cuc și de alte trei păsări, fiecare dintre ei a fost echipat cu un dispozitiv mic de urmărire, urmând să pornească într-o călătorie spre Africa de Sud.
Pasărea cuc a fost singura pasăre care s-a întors în siguranță, cu dispozitivul de urmărire intact, în iunie 2020.
„Este o migrație uimitor de lungă”, spune Chris Hewson, cercetător în ecologie și protecția mediului, din cadrul British Trust for Ornithology, care a spus că aventura dus-întors a lui Onon de 26.000 de kilometri, a fost una dintre cele mai lungi călătorii înregistrate de orice pasăre terestră.
Onon nu numai că i-a uimit pe cercetători, dar a atras atenția social media din întreaga lume. Pe măsura ce pandemia de coronavirus a ținut lumea în carantină, fanii au urmărit actualizările online ale Proiectului Cuckoo din Mongolia, urmărindu-l pe Onon, care traversa oceanele și trecea peste 27 de granițe, ajungând pe teritoriul a șaisprezece țări.
S-a întors pe 27 mai 2020, devenind o celebritate în India, Kenya și Suedia. În Mongolia, a apărut la televizor, fiind pe prima pagină a ziarelor.
Acum, cercetătorii studiază datele din călătoria sa pentru a găsi indicii privind motivul pentru care cucii se angajează să călătorească așa de mult și cum ar putea fi afectați de criza climatică.
Hewson, care a lucrat la realizarea acestui proiect alături de Centrul de Știință și Conservare a Vieții Sălbatice din Mongolia, nu știa de abilitatea cucilor de a migra pe o distanță așa de mare. „Deși au aripi lungi și frumoase, atunci când zboară în jurul locului de reproducere, aceștia arată ușor neplăcut, în comparație cu celelalte păsări”, spune el. De fapt, cucii precum Onon, care migrează în căutarea omizilor, mâncarea lor preferată, călătoresc foarte repede. Folosind curenții de aer, aceștia pot parcurge mai mult de 1.000 de kilometri pe zi.
Omizile sunt cele mai frecvente în locurile însorite și umede, vara, existând o mulțime în valea Khurkh, în sud-estul lanțului montan Khentii. Pe măsură ce vremea se schimbă, cucii merg în India pentru sezonul musonilor și, apoi, pe măsură ce vântul se schimbă, spre Africa de Est.
Nu este o călătorie ușoară. Celelalte patru păsări care au pornit în același timp cu Onon nu au ajuns înapoi. Nu se știe ce s-a întâmplat cu ele, dispozitivele lor poate s-au stricat sau păsările au murit. Unul dintre ei, Bayan, se crede că a murit în provincia Yunnan, China, după ce a zburat 7.200 de kilometri din Somalia, în doar șapte zile.
Pe măsură ce oamenii de știință compară traseele cucilor din toată Asia, ei încearcă să afle de ce Onon și companionii săi aleg astfel de călătorii. Ei ar putea să ierneze în Asia sau în zona Australasia, care cuprinde Australia, Noua Zeelandă, insulele Noii Guinee și insulele vecine din Oceanul Pacific, ,,dar nu se întâmplă acest lucru”, spune Hewson. ,,Călătoria foarte lungă este probabil mai ușoară decât ar putea părea, pentru că există o gamă atât de largă de omizi pe traseu”, adaugă el.
„Din punct de vedere energetic, nu reprezintă un lucru solicitant dacă găsesc mâncare când ajung la destinația finală.” Acest aspect ridică întrebări cu privire la modul în care cucii ar putea găsi hrană în urma schimbărilor climatice.
„Dacă locurile lor de popas se pierd, vor avea probleme mari”, spune Nyambayar Batbayar, din cadrul Centrului de Conservare a Științei și Faunei Sălbatice din Mongolia, care a remarcat că proiectul a adus la cunoștință nevoia de a proteja traseele și zonele unde păsările fac popas și se hranesc. În Mongolia, școlile din provincia Khentii au luat parte la acest proiect, ajutând la denumirea păsărilor și urmărind îndeaproape călătoriile lor.
,,Onon, numit după râul local care poartă același nume, a atras atenția utilizatorilor social media din India”, a declarat Terry Townshend. Acesta a publicat călătoriile cucului pe site-ul și pe contul de twitter, Birding Beijing.
Urmăritorii de pe Twitter au bombardat site-ul cu întrebări despre călătoriile acestora „Pot cucii să se oprească pe apă?”, răspunsul fiind: se pot opri în timpul traversării oceanelor numai dacă există o insulă. O altă întrebare a fost „cât timp se opresc pentru a se odihni?”, răspunsul fiind: oricât este nevoie, până la câteva zile.
Înapoi pe dealurile luxuriante și câmpurile de grâu din valea Khurkh, Onon își continuă viața. „Nu are timp de pierdut, deoarece are nevoie să-și amenajeze teritoriul, să-l apere de invadatori și să se împerecheze cu cât mai multe femele”, au comunicat membri ai Proiectului Cuckoo din Mongolia.