Acasă Planeta Pământ TEMPERATURI RECORD ÎN SIBERIA

TEMPERATURI RECORD ÎN SIBERIA

190
0

Cercetătorii susțin faptul că încălzirea extremă din Siberia, pe o perioadă de câteva luni, ar trebui să fie considerată un semn de alarmă, al necesității adaptării la schimbările climatice.

Deversarea masivă de petrol din Norilsk, cauzată de dezghețarea permafrostului, reprezintă una dintre consecințele încălzirii globale.

Temperaturile înregistrate au fost fără precedent. Agenția de meteorologie din Rusia susține că, în ultimele luni, au fost înregistrate temperaturi record, obținându-se valori similare cu cele din urmă cu 130 de ani. Pe data de 21 iunie, în orașul Verkhoyansk, a fost înregistrată o temperatură de 38°C, reprezentând cea mai mare valoare din Arctica. În luna mai, în unele zone din Siberia, s-au înregistrat temperaturi cu 10°C, peste medie.

Potrivit raportului publicat de Berkeley Earth din California, începând cu luna decembrie 2019, au fost înregistrate temperaturi neobișnuit de ridicate, cu valori de aproximativ 8°C, peste media normală. Bazele de date, privind temperaturile înregistrate din anii precedenți, deținute de NASA și alte companii, se potrivesc cu rezultatul raportului.

Zeke Hausfather, din cadrul Berkeley Earth, susține că temperaturile neobișnuit de ridicate nu au mai fost întâlnite în trecut și, probabil, nu s-ar fi putut întâmpla acest lucru fără schimbări climatice.

Aproximativ 3°C din 8°C se reduc la schimbările climatice, iar aproximativ 5°C sunt determinate de variabilitatea naturală.

„Cu siguranță, ceea ce putem afirma este că acest tip de anomalie ar fi fost puțin probabil, aproape imposibil, fără încălzirea de 3°C în plus, pe care am observat-o deja în regiune”, a declarat Hausfather.

„Merită să ne amintim faptul că Siberia are cea mai mare variabilitate naturală a temperaturilor, în comparație cu orice locație de pe planetă. Ceea ce este deosebit de interesant este că această anomalie, a încălzirii, este destul de extremă ”, a declarat Samantha Burgess, din cadrul Serviciului de Schimbări Climatice Copernicus.

„De asemenea, temperaturile ridicate au durat atât pe perioada iernii, cât și a primăverii. Ultimele luni, au fost o previzualizare a modului în care viitoarele emisii de carbon, vor schimba clima Siberiei, până în anul 2100”, a adăugat Hausfather.

De ce sunt temperaturile mai ridicate în Siberia, având în vedere că în anul 2020, în alte locuri similare, din Scandinavia, au fost înregistrate temperaturi mai scăzute și chiar mult sub medie?

Lanț de evenimente

„Acest fenomen face parte dintr-un model climatic. În urmă cu 20 de ani, încălzirea neobișnuită din Siberia a fost anticipată prin modele climatice”, a declarat Kim Holmén, cercetător în cadrul Institutului Norvegian Polar.

Un alt factor, al temperaturilor ridicate din Siberia, este variabilitatea naturală. Adam Scaife, din cadrul Met Office din Marea Britanie, susține că, până la sfârșitul anului 2019, există un lanț de evenimente, produs de căldura din Siberia și Oceanul Indian. La acea vreme, au fost înregistrate variații record ale temperaturilor Oceanului Indian, având un rol important în incendiile devastatoare din Australia.

Până în luna ianuarie 2020, la scară globală, variația temperaturii Oceanului Indian a declanșat, la tropice, o undă Rossby, care a ajuns în stratosferă, formându-se un curent de aer atlantic, foarte puternic. Curentul de aer a transferat căldura în nordul Eurasiei, fiind primul și principalul motiv pentru care temperaturile din acea regiunea au fost mai ridicate.

Chiar și acest lanț „natural” de evenimente ar putea fi influențat de schimbările climatice. Scaife susține că există câteva dovezi a faptului că, pe măsură ce Oceanul Indian se încălzește, fluctuațiile de temperatură sunt din ce în ce mai mari, dar este prea devreme pentru a concluziona acest lucru.

Menținerea unor temperaturi extreme în Siberia ar putea determina o încălzire globală mai ridicată. O astfel de climă poate conduce la dezghețarea permafrostului și, ulterior, la eliberarea unei cantități mari de dioxid de carbon și metan. Holmén susține că topirea zăpezii din regiune a fost mult mai rapidă decât în mod obișnuit. Schimbările albedoului zăpezii semnifică faptul că este absorbită o cantitatea mai mare de energie solară.

„Există rapoarte ale unor efecte locale ale climei, precum înflorirea timpurie a plantelor și proliferarea moliilor de copaci. „De asemenea, dezghețarea permafrostului ar putea îngreuna deplasările animalelor, precum renii. Săptămâna trecută a fost înregistrată o creștere a incendiilor siberiene. Multe dintre aceste incendii sunt situate în aceleași locații, din anii precedenți. În fiecare zi, am verificat imaginile din satelit ale NASA și îmi oferă un sentiment de déjà vu”, a declarat Mark Parrington, din cadrul Centrului European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu.

Burgess susține că temperatura ridicată, din Siberia, ar trebui să fie tratată ca un semn de alarmă, pentru toată lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.