Acasă Planeta Pământ INCENDIILE DE VEGETAȚIE POT DISTRUGE HABITATELE, DAR DIVERSIFICĂ CÂNTECUL PĂSĂRILOR

INCENDIILE DE VEGETAȚIE POT DISTRUGE HABITATELE, DAR DIVERSIFICĂ CÂNTECUL PĂSĂRILOR

76
0

După un incendiu de vegetație, când păsările se stabilesc în case noi, acestea își iau cântecele cu ele.

Incendiile de vegetație de o intensitate redusă, determină populațiile de păsări să migreze în alte zone forestiere, ceea ce sporește diversitatea cântecelor de păsări din pădure.

Cercetătorii din California au înregistrat cântecele de împerechere a peste 1.500 de păsări mici de culoare gri și galben, găsite doar în câteva state de pe Coasta Pacificului, cunoscute sub denumirea de Hermit Warblers. Pe măsură ce păsările s-au răspândit în diferite tipuri de păduri și zone forestiere, fiecare și-a dezvoltat propriul cântec unic de împerechere. Cercetătorii au descoperit că, inițial, existau 35 de dialecte diferite ale cântecelor.

„Păsările au fost izolate unele de altele”, a declarat Brett Furnas, ecologist la Departamentul de pește și animale sălbatice din California și autorul principal al lucrării publicate în jurnalul Auk: Ornitological Advances.

Cercetările echipei au dezvăluit faptul că, după ce o anumită zonă forestieră este lovită de un incendiu de vegetație, aceasta este recolonizată de un grup mai variat de păsări, ceea ce conduce la o diversitate a cântecelor acestora. Păsările care reușesc să fugă de incendii, migrează către o zonă nouă, unde își stabilesc casa, o data cu acestea venind și cântecul melodios.

„Acestea reprezintă cele două fețe ale aceleiași monede: pe de o parte, avem diversitate beta – dialecte diferite în locuri diferite, iar pe de altă parte, avem diversitate alfa – mai multe dialecte în același loc. Un echilibru între cele două, menține biodiversitatea generală”, a declarat Furnas.

Tot acesta a declarat și faptul că „un incendiu de intensitate scăzută poate îmbunătăți, de asemenea, condițiile de habitat pentru această specie de păsări. În timp ce un incendiu de mare intensitate reprezintă o poveste cu totul diferită, acesta distrugând habitatul și, prin urmare, existența și diversitatea cântecelor specie de păsări Hermit Warblers să fie puse în pericol”.

Păsările au evoluat în habitatele de vară, supuse în mod natural focului, însă modelul și intensitatea incendiilor de vegetație din California se află într-o continuă schimbare. Nu este încă sigur modul în care aceste incendii va afecta specia de păsări Hermit Warblers pe termen lung.

Aceste rezultate pot fi, de asemenea, relevante pentru o mai bună înțelegere a modului în care funcționează biodiversitatea diferitelor specii de păsări, a declarat Furnas. „Cântecul păsărilor se schimbă, de obicei, mult mai repede decât genetica, deci este mult mai ușor de studiat, însă ambele sunt afectate de aceiași factori și presiuni evolutive”.

„În timp, înțelegerea modului în care schimbările în materie de biodiversitate (genetice sau culturale), poate fi important pentru a ne ajuta să luam decizii eficiente privind conservarea, în ceea ce privește schimbările climatice.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.