Acasă Spațiu și Astronomie SPACEX: CAPSULA CREW DRAGON A ANDOCAT CU SUCCES PE STAȚIA SPAȚIALĂ INTERNAȚIONALĂ

SPACEX: CAPSULA CREW DRAGON A ANDOCAT CU SUCCES PE STAȚIA SPAȚIALĂ INTERNAȚIONALĂ

146
0

Astronauții NASA, Doug Hurley și Bob Behnken, au ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS), la mai bine de două ore după ce au andocat laboratorul orbital.

Bărbații au trebuit să aștepte ca verificările de presiune să fie finalizate înainte de a ieși din capsula Crew Dragon.

În timp ce au ieșit din nava lor spațială, aceștia au fost întâmpinați de colegul lor american, Chris Cassidy, precum și de alți doi rezidenți ai stației spațiale, cosmonauții ruși Anatoli Ivanishin și Ivan Vagner. Ambii sunt acum membri oficiali ai echipajului Expedition 63.

Vorbind cu astronauții de la centrul de comandă al misiunii din Houston, Texas, administratorul NASA, Jim Bridenstine, a declarat: „Lumea întreagă a văzut această misiune, iar noi suntem atât de mândri de tot ceea ce ați făcut pentru țara noastră și pentru a inspira lumea“.

Bob Behnken și Doug Hurley: cei doi din dreapta, se alătură echipajului existent al ISS, Chris Cassidy din centru, Anatoli Ivanishin și Ivan Vagner din stânga © NASA / PA

Chris Cassidy din centru, Anatoli Ivanishin și Ivan Vagner din stânga © NASA / PA

Hurley și Behnken au început sâmbătă seara, pe data de 6 mai 2020, călătoria de 19 ore în capsula Dragon SpaceX, deasupra rachetei Falcon 9 din Cape Canaveral, Florida.

Deși stația spațială orbitează la mai puțin de 300 de mile deasupra planetei, a fost nevoie de aproape o zi ca Dragon să se întâlnească cu laboratorul aflat în mișcare.

Nava spațială a trebuit să efectueze o serie de manevre pentru a-și modifica orbita sa, pentru a se apropia suficient de mult în vederea andocării la stația spațială.

Nava a andocat, în mod autonom, la un port din secțiunea modulului Harmony al stației, la ora 15:16 (ora din Marea Britanie), cu 16 minute mai devreme decât programat.

Conform NASA, această conexiune a avut loc la 262 de mile deasupra graniței China-Mongolia.

La scurt timp după ce a pus piciorul pe stația spațială, Hurley a declarat: „Este minunat ca Statele Unite să revină în activitatea de lansare a navelor cu echipaj și suntem foarte bucuroși să ne aflăm la bordul acestui magnific complex”.

Întrebat dacă echipajul a dormit suficient, Behnken a spus: „Am avut probabil șapte ore bune de somn și atât eu, cât și Doug, am reușit să dormim bine”.

„Prima noapte este întotdeauna o provocare, dar Dragon a fost un vehicul elegant și am avut un flux bun de aer. Așadar, am avut o seară excelentă.”

© PA Graphics

Misiunea, numită Demo-2, marchează prima dată când NASA a lansat astronauți de pe pământ american, în ultimii nouă ani.

De asemenea, SpaceX a făcut istorie, devenind prima companie privată care a trimis oamenii pe orbită.

După lansare, fondatorul SpaceX, Elon Musk, a spus: „Cred că acesta este un lucru care ar trebui să-i atingă la inimă pe oameni, cu adevărat – și mă refer aici la oricine are spirit explorator”.

El a adăugat: „Sunt depășit de emoție, îmi este greu să vorbesc. Am muncit 18 ani pentru atingerea acestui obiectiv. Este foarte greu de crezut că s-a întâmplat. Aceasta este o navetă creată de oameni, pentru oameni. Cred că omenirea ar trebui să fie mândră de faptul că se întâmplă în această zi”.

Elon Musk, inginer șef SpaceX, vorbește cu managerii NASA în urma lansării unei rachete SpaceX Falcon 9 © Joel Kowsky / NASA

Dar, în ciuda lansării cu succes a astronauților pe orbita Pământului, domnul Musk a spus că nu este dornic să „declare încă victoria”, subliniind că „întoarcerea poate fi mai periculoasă decât ascensiunea”.

El a adăugat: „Trebuie să-i aducem acasă în siguranță și să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a minimiza riscul la reintrarea în atmosferă”.

Scopul misiunii este de a demonstra capacitatea SpaceX de a transporta astronauții către stația spațială și înapoi, în siguranță.

© PA Graphics

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.