Acasă Spațiu și Astronomie AR PUTEA EXISTA APĂ SĂRATĂ PE PLANETA MARTE?

AR PUTEA EXISTA APĂ SĂRATĂ PE PLANETA MARTE?

341
0
Apa sărată, sub formă lichidă, ar putea persista câteva ore consecutive, pe o mare parte din suprafața planetei Marte, deși apa sărată ar fi mult prea rece pentru ceea ce era deja cunoscut. JPL-CALTECH / NASA

Condițiile inospitaliere pot ușura unele protocoale de protecție planetară.

Apa sărată poate exista pe suprafața planetei Marte, sugerează un nou studiu, dar există posibilitatea ca, condițiile să nu fie favorabile vieții, așa cum se credea.

Aceasta reprezintă o veste proastă pentru orice tip de microorganism de pe Pământ, care dorește să locuiască pe Planeta Roșie, însă reprezintă o veste bună pentru oamenii care nu doresc să contamineze planeta cu microbii care se află pe roboți.

Apa pură, sub formă lichidă, nu poate exista pe suprafața înghețată a planetei Marte. Totuși, amestecată cu unele săruri, aceasta ar putea să fie prezentă o perioadă. Nava Curiosity și Phoenix din cadrul NASA au detectat în pământul marțian săruri cunoscute sub denumirea de perclorate, iar cercetătorii au sugerat că aceste săruri ar putea face apa sărată să existe pe suprafața planetei.

Nu a fost găsită definitiv apă sărată lichidă pe Marte. Cu toate acestea, s-au observat indicii ale existenței acesteia în subteran, alături de un raport controversat al unui lac îngropat în zona polului sud al Planetei Roșii.

Pentru a afla mai multe despre cum s-ar comporta apa sărată în condițiile plantei Marte contemporane, EdgardRivera-Valentin, om de știință în cadrul Institutului Lunar și Planetar din Houston, împreună cu colegii săi, au derulat o serie de simulări pe calculator. Ei au descoperit faptul că un anumit tip de apă sărată ar putea rămâne sub formă lichidă pe suprafața planetei, iar câțiva centimetri chiar în adâncime, timp de până la șase ore consecutive, pe 40% din planetă, în mare parte aflându-se pe latitudinile de nord. Cu toate acestea, aceea apă nu s-ar încălzi niciodată, decât aproape de -48°C, cu aproximativ 25 de grade sub toleranța cunoscută pentru viață pe Pământ, raportează echipa, în data de 11 mai, în cadrul jurnalului NatureAstronomy.

Această constatare este utilă pentru oricine planifică o misiune pe Marte, spun cercetătorii. Expedițiile către localitățile cu potențial de apă lichidă sunt supuse unor protocoale stricte de protecție, pentru a reduce riscul de contaminare de pe Pământ. Dacă apa sărată de pe Marteeste cu adevărat nelocuibilă de orice organism cunoscut de pe planeta noastră, aceasta poate ușura restricțiile în ceea ce privește o cercetare viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.