Acasă Planeta Pământ RECHINII – BALENĂ POT TRĂI CEL PUȚIN 50 DE ANI

RECHINII – BALENĂ POT TRĂI CEL PUȚIN 50 DE ANI

679
0

Rechinii – balenă sunt considerați a fi cei mai mari pești din mare, au o durată lungă de viață, acest lucru fiind confirmat prin intermediul unei tehnici de datare a carbonului. Cercetătorii au demonstrat că aceste animale pot trăi cel puțin 50 de ani, poate chiar și mai mult.

,,Cunoașterea vieții speciilor este importantă pentru conservarea ei”, spune Steven Campana din cadrul Universității din Reykjavík, Islanda. „Este o mare diferență dacă acestea sunt în creștere rapidă sau în creștere lentă”, continuă el.

Dar, este dificil de stabilit care este durata de viață a rechinilor. De obicei, vârsta majorității peștilor este detectată de către specialiști prin intermediul structurile osoase numite „otolite”, situate în urechile acestora, pe care rechinii – balenă nu le au dezvoltate. În schimb, îmbătrânirea rechinilor este determinată pe baza inelelor de creștere a vertebrelor cartilaginoase, acestea formându-se în ritmuri diferite, de la o specie la alta. Ele se pot opri din formare, după ce ajung la maturitate.

Cu două decenii în urmă, echipa Campana a demonstrat că estimările în ceea ce privește vârsta detectată prin intermediul inelului de creștere, pentru unele animale cu durată lungă de viață, ar putea fi verificate analizând nivelurile izotopului de carbon – 14 din compoziția acestora.

Această tehnică a arătat că estimările cu privire la vârsta rechinilor a fost de ajutor. De exemplu, s-a crezut că rechinii albi trăiesc doar 12 până la 15 ani, însă studiile recente au scos la iveală că aceștia pot trăi până la 73 de ani.

În prezent, tehnica carbon – 14 este aplicată pe rămășițele conservate a doi rechini – balenă adulți, unul găsit mort în Pakistan, iar celălalt prins de către pescari, în Taiwan. S-a dovedit că unul dintre acești rechini avea cel puțin 50 de ani. Unii dintre ei pot trăi chiar și mai mult.

În 2016, un studiu care a utilizat aceeași metodă, a raportat că rechinii Groenlandei sunt cele mai longevive vertebrate vii, având o speranță de viață de până la 500 de ani. Echipa de cercetători Campana este sceptică cu privire la astfel de cifre extreme, aceasta susținând că ,,este clar că pot trăi mai mult de un secol”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.