Acasă Inginerie medicală DISPOZITIVE ELECTRICE CE POT TRATA ANOREXIA

DISPOZITIVE ELECTRICE CE POT TRATA ANOREXIA

59
0

Potrivit unui studiu restrâns, unele femei cu anorexie severă au revenit la o greutate normală și se simt mai puțin anxioase și deprimate, după le-au fost implantate dispozitive electrice, în creier. Totuși, este nevoie de mai multe cercetări, înainte ca tratamentul să poată fi recomandat pentru utilizare pe scară largă.

Aproximativ una din cinci persoane cu anorexie nervoasă, în mare parte femei, mor din cauza bolii, neavând un tratament eficient. Studiile de imagistică medicală sugerează că la baza fricii de creștere în greutate și a constrângerii de auto-înfometare, se află anumite circuite ale creierului.

Bomin Sun și colegii săi, de la Școala de Medicină a Universității din Shanghai Jiao Tong,din China, s-au intrebat dacă pot întrerupe aceste circuite prin stimularea electrică a unei părți a creierului, cunoscută drept nucleul din sistemul limbic. Această regiune a creierului ne ajută să învățăm din propriile experiențe, însă la persoanele cu anorexie pare să formeze conexiuni anormale cu alte regiuni ale creierului.

Echipa de cercetare a recrutat 28 de femei, cu un istoric medical de cel puțin trei ani de anorexie, care nu s-au însănătoșit în urma tratamentului standard. Femeile au avut o valoare medie a indicelui de masă corporal (IMC) de 13; o valoare a IMC mai mică de 18,5 este încadrată la subponderalitate. Cercetătorii au implantat chirurgical electrozii, în nucleul acumbens, în ambele părți ale creierului participanților la studiu.

Echipa de cerctare a conectat electrozii, prin fire, la o baterie introdusă sub claviculă, pentru a stimula în mod continuu nucleul.

După doi ani de la implantarea electrozilor, IMC-ul mediu al participanților a crescut la 18 și, aproape jumătate dintre femeile participante la studiu, au avut un IMC de 18,5 sau chiar mai mare. Femeile au raportat, de asemenea, mai puține simptome de anxietate și depresie, cu un impact mai mic asupra vieții lor sociale.

Efectul Placebo?

Acesta este un rezultat promițător. Însă, studiul nu a inclus cercetarea unui grup cu efecte placebo, pentru a compara rezultatele, ceea ce înseamnă că este posibil ca îmbunătățirea sănătății participanților să fi avut loc doar pentru faptul că se așteptau ca tratamentul să funcționeze”, a spus Philip Mosley, din cadrul Institutului de Cercetare Medicală QIMR Berghofer, din Australia.

Mosley și colegii săi sunt pe cale să lanseze un nou studiu, utilizând același tratament, la care vor avea în vedere și efectul placebo. Vor implanta electrozii în nucleul a 10 persoane, cu anorexie severă, dar pentru primele patru luni, doar jumătate vor avea electrozii activați. Participanții nu vor ști dacă electrozii lor sunt activați sau dezactivați. Dacă îmbunătățirea este mai mare atunci când electrozii sunt activați, va fi mai ușor de spus dacă tratamentul funcționează.

„Chirurgia creierului poate părea un tratament extrem, dar pentru persoanele cu anorexie severă poate fi mai convenabil decât alternativa, care este, adesea, moartea. Anorexia are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate bolile psihiatrice, fiind o boală de-a dreptul  sinistră. Sperăm că acest tratament va ajuta persoanele care se află într-un stadiu avansat al acestei boli, care au avut parte de ani de suferință sau au încercat toate celelalte tratamente de pe piața medicală”, a declarat Mosley.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.