Acasă Planeta Pământ JUCĂRIILE LEGO POT RĂMÂNE INTACTE SUTE DE ANI ÎN OCEAN

JUCĂRIILE LEGO POT RĂMÂNE INTACTE SUTE DE ANI ÎN OCEAN

108
0
Jucării Lego, extrase din ocean (Imagine: © Andrew Turner, Universitatea din Plymouth)

Apa din Oceanul Atlantic care înconjoară Marea Britanie este acoperită de jucăriile Lego.

O companie de asigurări din Marea Britanie estimează că au fost aruncate, de către copii, în jur de 2,5 milioane de piese Lego, în apa oceanului, între anii 2006 și 2016. Alte jucării au ajuns acolo în anul 1997, atunci când un val foarte mare a lovit o navă de marfă, aruncând peste bord, 67 de containere de jucării Lego, care conțineau aproximativ 5 milioane de astfel de bucăți.

Ocazional, unele jucării ajung pe țărm, dar majoritatea rămân pe fundul oceanului, iar acolo vor rămâne pentru o mie de ani sau mai mult, așa cum reiese dintr-un studiu realizat recent

Într-o lucrare publicată pe data de 29 februarie 2020, în jurnalul Environmental Pollution, cercetătorii au comparat 50 de jucării Lego extrase din ocean, din sud-vestul Angliei, cu 50 de jucării noi, scoase din cutie. Folosind raze X și alte instrumente analitice de măsurare, pentru a detecta dacă jucăriile aruncate în apa oceanului s-au deteriorat, echipa a stabilit că o singură jucărie Lego poate supraviețui în ocean între 100 și 1.300 de ani, înainte de a se degrada total.

„Lego este una dintre cele mai populare jucării pentru copii din istorie, iar o parte a atracției sale, a fost întotdeauna durabilitatea sa”, a declarat într-un comunicat autorul studiului principal Andrew Turner, profesor de științe ale mediului în cadrul Universității din Plymouth, Anglia. „Cu toate acestea, durabilitatea sa a fost o surpriză pentru noi”, adaugă el.

Piesele Lego din ocean au fost folosite pentru studiu și donate unor grupuri universitare de voluntari, care se ocupă de curățarea plajelor din Cornwall, o regiune care mărginește atât Canalul Englez, cât și Marea Celtică. Unul dintre aceste grupuri, numit „Lego pierdut pe mare”, este specializat în colectarea și identificarea jucăriilor.

Majoritatea jucăriilor Lego sunt ștampilate cu numere de serie, fiind relativ ușor pentru cercetători să dateze jucăriile rezistente la apă și apoi să le compare cu jucăriile identice, nedegradate, obținute din colecțiile locale. Cercetătorii susțin faptul că ,,multe dintre piesele Lego aflate în ocean, datează din anii 1970 -1980, suferind o degradare vizibilă”.

„Piesele pe care le-am testat au fost netezite și decolorate, unele dintre acestea fiind fragmentate, ceea ce sugerează că ele s-ar putea descompune în bucăți foarte mici de plastic”, a spus Turner.

Unele piese au suferit o reducere de până la 40% din masa inițială, stând în apă, altele au pierdut doar 3% din aceasta. În cele din urmă, au spus cercetătorii, „tipul și grosimea plasticului folosit pentru realizarea pieselor Lego, au determinat cât de repede s-au descompus. Este probabil ca, piesele Lego realizate din plastic de grosime medie să poată rămâne intacte în ocean, timp de sute de ani”.

Potrivit cercetătorilor, aceste descoperiri susțin mesajul conform căruia oamenii ar trebui să acorde o atenție mai mare asupra modului în care aruncă în natură obiectele de uz casnic folosite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.